Het IT-landschap verandert drastisch bij ABN AMRO

0

Bij ABN AMRO wordt het IT-landschap herzien door een Service Oriented Architecture in te voeren.  Deze drastische herziening is noodzakelijk vanwege het almaar groeiende IT-landschap waarin het steeds moeilijker wordt om functionaliteiten toe te voegen. Lees in dit artikel het interview met Danny Streefkerk, Service Oriëntatie Consultant.

Het invoeren van een Service Oriented Architecture is noodzakelijk bij ABN AMRO. De eerste organisaties die zijn begonnen met het op grote schaal automatiseren waren de banken. Oudere en nieuwere applicaties zijn door interfaces door de tijd heen met elkaar verweven. Nieuwe functionaliteiten implementeren vergt veel verschillende aanpassingen en zorgt voor vertraging bij het inspelen op vragen vanuit de business. Dit terwijl flexibiliteit en snelheid juist zo essentieel is. Het IT-landschap zal herzien moeten worden en een aantal Centers of Expertise is opgericht om te helpen bij de implementatie van de nieuwe architectuurprincipes.

 

Service Oriented Architecture

Je verandert bij een Service Oriented Architecture de manier waarop applicaties met elkaar communiceren, vertelt Danny Streefkerk. Danny is Service Oriëntatie Consultant bij het Center of Expertise Service Orientation van ABN AMRO. Hij legt uit dat applicaties nu nog rechtstreeks met elkaar communiceren via interfaces die speciaal daarvoor zijn ontwikkeld. Die verwevenheid van al die applicaties en interfaces vormen flinke kluwen. Bij het implementeren van een nieuwe functionaliteit zal je veel moeten veranderen. Dit is een tijdrovend proces en bovendien zeer complex. Alles hangt letterlijk samen met elkaar. 

Het reactievermogen van banken is hierdoor traag en veranderingen hebben een grote impact. Dit lost ABN AMRO op door een Service Oriented Architecture te implementeren met gestandaardiseerde services die door meerdere applicaties zijn te gebruiken. Met behulp van het IBM framework genaamd Information Framework koppelen we applicaties los van services. Services en front-ends hoef je dan niet meer aan te passen na een verandering in de back-end. Is dit proces klaar en is alles vervangen door standaard interfaces, dan kunnen functionaliteiten voor klanten beschikbaar gemaakt worden. Klanten kunnen binnenkort veel zaken zelf regelen en we kunnen dit soort functionaliteiten snel beschikbaar stellen dankzij een Service Oriented Architecture. 

Bij ABN AMRO werken we projectgericht en projectteams zijn eraan gewend dat de projecten snel af moeten, omdat de business erop wacht. De architectuurvraagstukken worden dan ook niet altijd van harte genomen door projectteams. Om projectteams zo te sturen dat ze zich bezighouden met het implementeren van de nieuwe architectuur is een breed scala aan soft skills nodig. Vasthoudendheid, overtuigingskracht en goede communicatie is van belang. Ik probeer de IT’ ers mee te krijgen in de nieuwe visie. Ik geef dan ook advies en verzorg presentaties aan IT’ers.

 

Niet vrijblijvend

Houden we ons aan de architectuurprincipes, dan worden we beloond met extra budget. Architectuur is dus zeer belangrijk bij de bank. Bij grote problemen kunnen we altijd nog een shortcut nemen, maar we moeten dit rapporteren en we reserveren geld om het in de toekomst alsnog op te kunnen lossen. Implementatie valt onder de verantwoordelijkheden van het IT-management. Dit creëert voor mij een unieke kans om mee te werken aan een future-proof architectuur. Het is een enorme klus en ik vind het geweldig om mee te mogen werken aan zo een veelomvattend programma.

Benieuwd naar waar ABN AMRO zich nog meer mee bezighoudt? Kijk dan op ABN AMRO Carriere Newsroom.

 

Deel dit bericht