Is er nieuwe rechtsvorm op komst: ‘De Startup-bv’ ?

0

D66 Tweede Kamerlid Kees Verhoeven pleit voor de Startup-bv, een speciale rechtsvorm van twee jaar. Deze is bedoeld voor innovatieve bedrijven. Startups zijn steeds belangrijker voor de economische groei en werkgelegenheid in Nederland.

Dankzij de Startup-bv kunnen jonge innovatieve bedrijven hun tijd en geld inzetten op het laten groeien van het bedrijf.

Verder krijgen Startups meer flexibiliteit op het gebied van tijdelijke contracten. Verhoeven: “Juist in de eerste twee jaar telt elke cent en hebben deze innovatieve jonge bedrijven ondersteuning nodig.

Daardoor kunnen zij zich volop concentreren op innoveren. Daarmee wordt de doorgroei van innovatieve en potentieel succesvolle jonge bedrijven bevorderd.

Met de Startup-bv worden Startups geholpen in de beginfase van de onderneming. Zij krijgen een aantal vrijstellingen, zodat zij hun kapitaal maximaal kunnen inzetten op het ontwikkelen van hun pilot en doorgroei. Verhoeven: “Nederland zou het eerste land ter wereld kunnen zijn met een aparte rechtsvorm voor Startups.
Bij het ontwikkelen van het plan voor de Startup-bv heeft D66 gesprekken gevoerd met Startups om te vernemen wat hun concrete knelpunten waren.

Kenmerken Startup-bv:

De Startup-bv is een tijdelijk rechtsvorm van 2 jaar waarmee Startups gebruik kunnen maken van de volgende uitzonderingen:

·       Automatisch een S&O-verklaring en daarmee toegang tot de WBSO, RDA en

·       Innovatie box (lagere loon- en investeringskosten en lagere winstbelasting)

·       Geen werkgeverspremie over de eerst werknemer

·       Geen jaarrekening inleveren en dus geen accountantskosten

·       Geen gebruikelijk-loonregeling

·       Meer flexibiliteit tijdelijke contracten

·       Investeren in een Startup-bv wordt fiscaal aantrekkelijk

Of dit te realiseren is in de toekomst is nog de vraag. Vele bedrijven vinden dat startende ondernemers / Startup al vele voordelen krijgt. 

Deel dit bericht