IT Traineeships

0

Bij een IT traineeship wordt een afgestudeerde HBO’er of WO’er opgeleid tot een IT-professional, IT-specialist of IT-manager. Het traineeship bestaat uit een combinatie van leren en werken, vakinhoudelijke- en vaardigheidstrainingen. In het IT traineeship doe je ervaring op door middel van verschillende rollen en projecten. De invulling en de uiteindelijke vorm van de IT Traineeship is afhankelijk van het doel van het traineeship die opgesteld is door het bedrijf, dit verschilt dus ook per bedrijf. Je wordt intensief begeleidt door verschillende mentoren tijdens het IT traineeship. Vaak stroom je na het traineeship intern door naar een vaste functie.

Profiel IT-trainee
Bedrijven stellen hoge eisen aan de trainees die ze opleiden, dit wordt gedaan omdat je veel verantwoordelijkheid krijgt in een vroeg stadia van het traject. Per werkgever is het verschillend aan welke eisen de trainee moet hebben voor een IT traineeship. Werkgevers zoeken voor de meeste IT traineeships mensen met een afgeronde HBO- of WO-opleiding in de richting van Informatica, Informatiekunde of een andere aanverwante opleiding. Hierbij geldt dat een trainee maximaal twee jaar werkervaring mag hebben.

Om een IT traineeship te volgen is het een vereiste om te beschikken over een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.
Eigenschappen die belangrijk zijn om een IT traineeship te volgen zijn: flexibiliteit, analytisch, klant- en resultaatgerichtheid. Over het algemeen mag een IT-trainee niet ouder zijn dan 30 jaar.

Selectieprocedure
Vacatures voor IT traineeships zijn voornamelijk te vinden op de website van werkgevers. Werkgevers zetten tegenwoordig steeds vaker social media in om de vacatures uit te zetten.
Per werkgever is het verschillend hoe de selectieprocedure verloopt, dit geldt ook per traineeship.
Wel kan worden gezegd dat over het algemeen de volgende onderdelen aanbod komen in het sollicitatietraject:
• Online sollicitatieformulier
• Selectiegesprekken
• Assessment en/of een competentietest
• Eindgesprek

Bij de meeste werkgevers hoor je direct na het eindgesprek of je bent aangenomen voor het IT traineeship.

Opleidingsprogramma
Naast je werkzaamheden tijdens het IT traineeship, volg je een intensief opleidingsprogramma. Het programma dat wordt aangeboden bestaat uit cursussen en vakinhoudelijke trainingen. Deze cursussen en trainingen zorgen voor verdere verdieping tijdens je IT traineeship. Ook werk je aan persoonlijke ontwikkeling. Er wordt samen met je begeleiders een persoonlijk ontwikkelprogramma opgesteld.

Begeleiding
Een goede begeleiding is van groot belang tijdens het IT traineeship. Dit omdat het bepalend is voor je persoonlijke groei. Er zal dan ook een intensieve begeleiding zijn tijdens je IT traineeship, deze begeleiding zorgt ervoor dat er ondersteuning en voor het bepalen van je persoonlijke doelstellingen. Gezamenlijk met je coördinator stel je een persoonlijk ontwikkelingsprogramma op. Samen met een traineecoördinator maak je keuzes voor het IT traineeship.

Werkzaamheden IT-trainee
Tijdens het IT traineeship werk je aan verschillende projecten. In deze projecten richt je je op verschillende gebieden, van strategie tot implementatie. Gedurende je IT traineeship zal je werken aan ongeveer drie of vier projecten. Hierbij kan worden gedacht aan het optimaliseren van bedrijfsprocessen, het vertalen van klantbehoeftes naar vernieuwende IT oplossingen, enzovoort. De projecten zijn zeer uitdagend, gebaseerd op de nieuwste technologieën en divers van aard.
Doordat je deelneemt aan verschillende projecten en verschillende rollen aanneemt leer je processen, maar ook het bedrijf goed kennen. Het kan voorkomen dat een deel van het IT traineeship op een andere vestiging moet doen of dat je daarvoor naar het buitenland moet gaan. Dit is namelijk de ultieme manier om ervaring op te doen en om na het IT traineeship door te groeien naar een belangrijke positie in het bedrijf.
Over het algemeen kan worden gezegd dat het IT traineeship ongeveer één à twee jaar duurt.

Deel dit bericht