Reiskostenvergoeding

0

Vrijwel iedereen die in dienst is bij een bedrijf kan aansprak maken op reiskostenvergoeding. De afstand die de werknemer af moet leggen loopt parallel aan de reiskostenvergoeding. Of er nou gereisd wordt met het openbaar vervoer of de auto, er geldt meestal een standaard tarief per afgelegde kilometer. Een normaal tarief is €0,19 per kilometer. Dit is de grens die de belastingdienst heeft opgesteld en dus als het ware het minimum. Wanneer je reiskosten meer kosten per uur, zal hierover onderhandeld moeten worden, anders lopen de kosten voor jezelf hoog op. Niet alle bedrijven vergoeden reiskosten, toch is het handig een aantal belangrijke zaken omtrent reiskostenvergoeding te weten.

Wanneer krijg je reiskostenvergoeding?
Niet iedereen krijgt reiskostenvergoeding. Dit kan erg vervelend zijn aangezien reizen veel geld kan kosten. De volgende punten beschrijven of je recht hebt op reiskostenvergoeding:

  • Wanneer het desbetreffende bedrijf een cao hanteert, heb je recht op reiskostenvergoeding. 
  • Naast een cao zijn er nog andere overeenkomsten die je recht op reiskostenvergoeding geven. Ga naar de afdeling personeelszaken en vraag hiernaar.
  • Zijn de bovenste punten niet van toepassing, dan is er geen sprake van reiskostenvergoeding. Hierover zal onderhandeld moeten worden. Wanneer er wordt besloten om geen reiskostenvergoeding te geven, kom je in de aanmerking voor reisaftrek. Een voorwaarde is dat de afstand tussen huis en werk meer dan 10 kilometer bedraagt.

 

Bepalingen reiskostenvergoeding

  • Reizen met openbaar vervoer wordt volledig vergoed. Op mijn ov-chipkaart zie je de volledige kosten per reis. Een voordeel hiervan is dat het volledig belastingvrij is. Door de grens van €0,19 die de belastingdienst heeft bepaald, moet je over het bedrag dat hoger per aantal kilometers komt, belasting betalen. 
  • Naast het minimum aantal van 10 km dat niet vergoed wordt, kan de werkgever bepalen tot hoeveel aantal km vergoed wordt. Dit komt in de cao te staan en de afdeling personeelszaken werken de details uit. 
  • Reizen via een ander soort middel zoals boot, taxi of vliegtuig wordt volledig vergoed. 
  • Reiskosten kunnen via terugwerkende kracht worden geclaimd.

 

Auto van de zaak
Wanneer je veel de weg op moet, kan het bedrijf ervoor kiezen om de werknemer een auto van de zaak te geven. Een auto van de zaak maakt deel uit van je loon. Dit bespaart je honderden euro’s per maand ten opzichte van een privé auto. Wanneer je een loonsverhoging eist, kan dit een goede compensatie zijn. Het bespaart je veel geld en je werkgever kost het ook minder dan een bruto loonsverhoging.
De reiskostenvergoeding kan met een auto van de zaak wegvallen. Onderhandel daarom goed met je werkgever over een eventuele tankpas. Door middel van een tankpas is het mogelijk om binnen Nederland, of zelfs daarbuiten, gratis te tanken.

Op SollicitatieBlog.nl kun je meer informatie vinden over reiskostenvergoeding.

 

 

Deel dit bericht