Sollicitatie tips

0

Solliciteren is voor iedereen spannend. Het maakt eigenlijk niet uit of je voor het eerst gaat solliciteren of al wat meer ervaring hebt. Je weet nooit precies wat je kan verwachten en waar een bedrijf naar op zoek is. 

Op het moment dat je gaat solliciteren is de eerste stap je curriculum vitae op orde hebben. Hiervoor kun je een template van internet gebruiken of aan kennissen en/of bekenden vragen of je hun cv mag gebruiken als voorbeeld. De meest voorkomende valkuil van een cv is dat je één cv gebruikt voor elke sollicitatie. Het is belangrijk dat je cv goed bijgewerkt is en aangepast op de functie waarvoor je gaat sollicteren. Zet alleen relevante ervaring voor de functie en branche op je cv.

De tweede stap is het schrijven van een sollicitatiebrief, in veel gevallen een motivatiebrief. Het is belangrijk dat je een nette brief schrijft waarin je duidelijk maakt voor welke functie je solliciteert en met name waarom je voor die functie of het bedrijf geschikt bent. Zorg dat je verdiept in de functie en het bedrijf waar je solliciteert zodat je dit goed kunt verwerken in de brief. Het spreekt erg aan als je naar duidelijke voorbeelden kunt verwijzen, waarom je enthousiast bent geworden van de vacature. 

Mocht je door een goed cv en sollicitatiebrief worden uitgenodigd voor een gesprek zijn er nog een heleboel andere zaken waaraan je kunt denken. Wat trek je bijvoorbeeld aan naar je sollicitatie? Het is belangrijk dat je je kleding aanpast aan het bedrijf waar je gaat solliciteren. Presenteert een bedrijf zich erg formeel, zorg dan dat je netjes in (mantel)pak naar de sollicitatie komt. Ga je solliciteren bij een minder formeel bedrijf, zoals een start-up, hoef je misschien niet strak in pak. Zorg wel altijd dat je er netjes uitziet door bijvoorbeeld een jasje te dragen. Zorg dat je outfit comfortabel zit en dat je je goed voelt in de outfit, hierdoor straal je zelfvertrouwen uit en gaat je sollicitatie waarschijnlijk beter.

Mocht je de juiste outfit hebben uitgezocht voor de sollicitatie dan ben je er nog lang niet. Op een sollicitatie kun je je goed voorbereiden. Vaak worden er dezelfde soort vragen gesteld, deze kun je dus thuis voorbereiden. Kijk bijvoorbeeld hier voor vragen die gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg dat je op deze standaard vragen een concreet en duidelijk antwoord hebt voorbereid. Op deze manier kom je zelfverzekerd en beter over tijdens het gesprek.

Als je de sollicitatie tot in de puntjes hebt voorbereid is het zover: het gesprek! Het is belangrijk dat je nooit te laat komt op een sollicitatie. Het is prima om bijvoorbeeld tien minuten te vroeg aan te komen. Verder is het belangrijk om te allen tijde respect te tonen voor je interviewer. Laat je interviewer uitspreken en even nadenken over een antwoord is geen probleem. 

Probeer verder tijdens je gesprek je vorige werkgevers niet in een negatief daglicht te zetten. Verder is het heel belangrijk dat je in je gesprek duidelijk aangeeft wat jij belangrijk vind en wat je ambities zijn. 

Tot slot is het slim om na je sollicitatie een e-mail te sturen om de interviewer te bedanken voor het leuke gesprek. Op deze manier val je op en vestig je nogmaals de aandacht op jouw sollicitatie.

Heb je nog meer tips nodig op het gebied van solliciteren? Kijk dan eens op de website sollicitatieblog.nl voor alle tips en ervaringen op het gebied van solliciteren en werkervaring. 

Deel dit bericht