Wat kan je doen als je gehackt wordt

0

Een hacker komt makkelijk in jouw computer wanneer je, je computer niet goed beveiligd. Zo kan je virussen en spam mails oplopen. Je kan zelf een aantal acties ondernemen om de kans te verkleinen dat je een virus oploopt of gehackt wordt. Je kan je beschermen tegen hacken door onder anderen goede firewalls, virusscanners en spyware scanners op je computer te installeren. Wees ook voorzichtig met het downloaden van programma’s en bijlages bij e-mails van onbekende afzenders.
Ook met al deze acties om te voorkomen dat je gehackt wordt kan het toch gebeuren dat je een virus op je computer krijgt of dat je account gehackt wordt. De oorzaak hier van kan dan ook bij het onderhoud van de website van jouw account komen, de eigenaars van de website denken vaak on te recht dat je na het maken van de website, deze niet hoeft te onderhouden of te beschermen.Wanneer je gehackt bent heeft het helaas geen zin om naar de politie te gaan, want identiteitsdiefstal is niet strafbaar. Pas als er acties op je account worden uitgevoerd kan dat strafbaar zijn. Je zal dus zelf tot een oplossing moeten komen.
Zodra je er achter bent gekomen dat je gehackt bent moet je, je computer scannen en opschonen wat betreft virussen. Login daarna in op je account, controleer de instellingen, verwijder verdachte apps en mails en wijzig je wachtwoord als de hacker dit niet al heeft gedaan om jou buiten te sluiten. Heeft de hacker je wachtwoord veranderd, vraag dan een nieuw wachtwoord aan deze wordt dan naar jouw emailadres gestuurd. Controleer uitgaande berichten, wanneer in een uitgaand bericht van de hacker wordt gevraagd om bepaalde acties van jouw vrienden, neem dan contact op met je vrienden om te melden dat zij dit niet moeten doen en het bericht moeten verwijderen.
Lukt het niet om je account terug te krijgen, laat deze dan verwijderen en maak een nieuw account aan. Communiceer dit met het bedrijf en je vrienden.

Deel dit bericht