De perfect opgebouwde sollicitatiebrief schrijven

0
Leestijd: 3 minuten

Je denkt dat je jouw droombaan hebt gevonden. De vacature spreekt je aan, het salaris is niet mis en je cv is een prachtige aanvulling rijker.  Maar als alles aan deze baan zo prachtig is, ben jij vast niet de enige die geïnteresseerd is.  Er zijn misschien wel honderd andere sollicitanten die net zo enthousiast zijn als jij. Daarom moet je je onderscheiden van de rest, het liefst al voor het sollicitatiegesprek. Een ijzersterke sollicitatiebrief schrijven is daarom van onschatbare waarde. Maar hoe is de perfecte sollicitatiebrief opgebouwd?

Sollicitatiebrief schrijven

De ideale sollicitatiebrief schrijven doe je door deze op te bouwen uit vier alinea’s, die alle vier een andere functie hebben. Zorg ervoor dat de alinea’s goed op elkaar zijn afgestemd en dat je niet halverwege van schrijfstijl wisselt. Je brief bestaat uit maximaal één A4’tje.

Alinea 1: een flitsende start en introductie

Begin je sollicitatiebrief met een originele zin. Aan de eerste zin ziet de lezer dat dit geen sollicitatiebrief is die bol staat van de clichés. De aandacht van de lezer is al getrokken, waardoor de rest van de brief met meer interesse wordt gelezen. Daarnaast wordt je brief ook beter onthouden.

Na deze oneliner volgt de rest van je eerste alinea. Hierin vertel je hoe en waar je de vacature hebt gevonden. Als je al eerder contact hebt gehad, telefonisch of via e-mail, vermeld je dit ook hier. De lezer heeft waarschijnlijk niet het geheugen van een goudvis, dus zal hij of zij zich herinneren dat jullie eerder contact hebben gehad.

Alinea 2: wie ben jij eigenlijk? (voorstellen)

In de tweede alinea ben jij de ster. Hier beschrijf jij alle studies, stage- en werkervaringen en extracurriculaire activiteiten die relevant zijn aan de werkzaamheden die in de vacature worden beschreven. ‘Extracurriculaire activiteiten’ zijn de activiteiten die je naast je opleiding doet of hebt gedaan. Een bestuursjaar is hier een goed voorbeeld van.

Alinea 3: waarom ben jij een goede aanwinst?

In deze alinea maak je duidelijk waarom jij geschikt bent voor de functie. Je koppelt je relevante ervaringen uit de tweede alinea aan de werkzaamheden die in de vacaturetekst vermeld staan. Probeer niet té veel te overdrijven, een goede recruiter prikt hier zo doorheen. Overdrijven kan er ook toe leiden dat er veel meer van je verwacht wordt met het sollicitatiegesprek, waarna je alleen maar door de mand kunt vallen.

Alinea 4: waarom dít bedrijf?

In de laatste alinea maak je duidelijk waarom dit jouw droombaan is. Je vertelt waarom je bij dit bedrijf wilt werken en waarom je de functie zo ziet zitten. Een beetje slijmen kan geen kwaad, maar probeer dit niet te veel te doen. Een paar voorbeeldjes:

– deze baan is een prachtige aanvulling op je cv;
– de werkervaringen die je hier opdoet zijn van onschatbare waarde;
– je krijgt een mooie kans om je netwerk uit te breiden;
– het bedrijf biedt een uitdaging waar je al jaren naar op zoek bent;
– er zijn veel doorgroeimogelijkheden;
– de bedrijfscultuur past goed bij mijn karakter;
– je denkt dat je goed in het team past;
– je denkt dat jij je hier goed kan ontwikkelen.

Kijk even goed naar dit lijstje. Heb jij ze allemaal in je sollicitatiebrief staan? Haal er dan snel een paar weg. Je hebt namelijk te veel geslijmd.

Het kan zijn dat het salaris de voornaamste reden is dat je hier wilt werken. Of je nou een goudeerlijk persoon bent of niet; het is niet de bedoeling dat je in je sollicitatiebrief over het salaris begint. Eindig deze laatste alinea weer met een creatieve zin.

De grote afsluiter

Voordat je de vriendelijke groeten onder je brief slingert, vraag je om een reactie. Je wilt immers graag op gesprek komen, dus laat dat in één duidelijke zin blijken. Sluit je brief af en voeg je cv toe als bijlage.

Als je je sollicitatiebrief geschreven hebt, is het belangrijkste werk al verzet. Benieuwd hoe je brief eruit komt te zien? Een voorbeeld van een brief die volgens deze opbouw is geschreven, vind je hier!

Veel succes met schrijven!

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.