Commercieel Management Traineeship

0
Leestijd: 3 minuten

Martijn doet een Commercieel Management Traineeship bij Heineken. Momenteel vervult hij zijn buitenlandopdracht in Rusland als Digital & Data analist binnen het Digital Acceleration Team. 

Hoe wordt bepaald waar je een buitenlandopdracht gaat doen?

Gedurende het Traineeship vervul je drie verschillende opdrachten van zes maanden; de eerste opdracht is altijd in Nederland en de tweede of derde opdracht vindt plaats in het buitenland. Voor de zoektocht naar een passende buitenlandopdracht maakt iedere Trainee een one pager – een soort HEINEKEN CV – met daarop een introductie, achtergrondinformatie, uitleg over de huidige opdracht en persoonlijke voorkeur voor de buitenlandopdracht. Vervolgens wordt deze verspreid naar HEINEKEN vestigingen in andere landen (binnen HEINEKEN worden deze Operating Companies (OpCo’s) genoemd). Zij geven vervolgens aan of zij interesse hebben en indien dit het geval is, vindt er een Skype afspraak plaats. Jouw voorkeur voor het type opdracht en de matching is hierin leidend. Trainees uit mijn lichting zijn naar OpCo’s in Panama, Ethiopië, Zuid-Afrika, Rusland (Sint-Petersburg), Cambodja, San Francisco, Sri Lanka en Londen gegaan. 

Waarom heb je voor Rusland gekozen?

Ik heb voor Rusland gekozen, omdat het inhoudelijk een uitdagende opdracht is en een goede match met het onderwerp waarin ik mij graag wilde verdiepen (Data Analytics binnen Marketing). HEINEKEN Rusland is een grote, ontwikkelde OpCo met 30+ merken en 7 bouwerijen verspreid over 7 tijdzones, van Khabarovsk tot Sint-Petersburg. Ten tweede was Rusland inclusief de cultuur totaal onbekend voor mij, dus zowel op inhoudelijk als op persoonlijk vlak een mooi avontuur! Ergens alleen starten in het buitenland en je draai vinden in een voor jou onbekend land, is een leerzaam proces. 

Wat houdt je opdracht in Rusland in?

Momenteel ben ik Digital & Data Analist binnen het Digital Acceleration team, onderdeel van de Marketing afdeling. Ik leid verschillende projecten binnen onze data gedreven transformatie, waaronder twee Marketing Mix Modelling studies. Hierin analyseren wij onze historische commerciële investeringen en laten deze door middel van een econometrisch model onze verkoop verklaren met uiteindelijk het doel onze toekomstige investeringen (media, promoties, prijzen, etc.) te optimaliseren. Daarnaast analyseer ik verschillende campagnes en het effect hiervan op de verkoop door gebruik te maken van een machine learning model. Ten slotte ben ik medeverantwoordelijk voor de commerciële datastrategie. De inhoud van de verschillende projecten reiken veel verder dan Marketing alleen, waardoor ik een compleet beeld krijg van het gehele bedrijf.

Hoe verschilt de biermarkt in Rusland ten opzichte van Nederland?

Allereerst is er bijvoorbeeld een verschil in gebruikte verpakkingen. Zo worden sommige merken in Rusland onder andere verkocht in 1,5L PET flessen. Ook worden de kratten die wij in Nederland kennen, niet gebruikt in Rusland. Bovendien bestaan er ‘draught shops’ waar men zelf meegebrachte flessen kan voltappen. Bier wordt veelal thuis gedronken, de horecamarkt in Rusland heeft een klein aandeel vergeleken met die van Nederland. Drank is een groot en belangrijk onderdeel van de Russische cultuur.

Wat zijn de mooiste ervaringen tot nu toe in Moskou?

Ik heb een halve marathon gelopen langs het Kremlin en het Rode Plein, een sportieve manier om een indruk van de stad te krijgen. Samen met alle Marketing collega’s hebben wij bovendien een driedaagse training gehad en ook zijn we een weekend naar het grootste festival van Rusland geweest. Op kantoor (zie hier virtuele tour) hangt een goede sfeer en na werktijd vinden FIFA toernooien en borrels plaats in de bar. In het weekend is een bezoek aan een traditioneel Russisch badhuis (banja) een perfecte manier om te ontspannen. Er staan nog leuke plannen in het vooruitzicht, zoals onder andere een bezoek van mede trainees in Moskou en een Digital & Data training op het HEINEKEN hoofdkantoor in Amsterdam!

Wat is je het meest opgevallen, terugkijkend op je eerste periode bij HEINEKEN als Trainee? 

De positieve associatie die rondom onze producten en merken hangt, straalt ook uit op de mensen die er werken. Op het kantoor in Moskou zag ik een sticker met de tekst: “Bier hoort koud te zijn, maar het hart warm!” Ik denk dat deze zin de ambitieuze en menselijke sfeer binnen HEINEKEN goed verwoordt. In de eerste dagen na mijn aankomst in Moskou werd ik uitgenodigd door de directeur van HEINEKEN ter kennismaking, een fijne start.

Wat zouden je tips zijn voor studenten die willen solliciteren?

Het klinkt simpel, maar verdiep je door veel te lezen over het bedrijf en met mensen te spreken die er werken of gewerkt hebben. Ik heb voor mijn sollicitatiegesprekken een boek gelezen over de geschiedenis van HEINEKEN. Verder heb ik deelgenomen aan de Commercie inhousedag. Deze dag heeft ervoor gezorgd dat ik een beter beeld kreeg van het inhoudelijke werk door direct met HEINEKEN Trainees te praten en door mijn vragen te kunnen stellen. Ik zou dit iedereen aanraden!

 

Deel dit bericht

Comments are closed.