Vijf tips die jouw zoektocht naar een baan gaan helpen! Inmiddels werk ik viereneenhalf jaar bij YSE en heb ik heel veel sollicitaties zien langskomen. Goede sollicitaties waar ik zelf ook nog van heb geleerd en soms ook minder goede sollicitaties. Deze zomer zijn weer veel mensen afgestudeerd en op zoek naar een baan. Ik geef je graag wat tips hoe je je sollicitaties vooral níet moet aanpakken.
Tip 1. Een slecht begin is het hele werk
Denk nu niet dat je eerst maar eens je studie gaat afronden en daarna wel verder zal kijken waar je wil werken. Een goed begin is het halve werk! Probeer tijdens je studie al naar inhouselunches en carrière-events te gaan. Deze recruitmentevenementen zullen je helpen een beter beeld te krijgen van de organisaties en rollen die je aanspreken. Daarnaast krijg je ook weer inzicht waar je nu zo hard voor aan het studeren bent. Ik merk gelukkig dat universiteiten steeds meer tot het inzicht komen dat ze het bedrijfsleven moeten koppelen aan het academisch onderwijs om zo de student verder te helpen met hun stap naar de arbeidsmarkt. Je kan dus ook eens kijken wat jouw universiteit hieraan doet. Tenslotte is er ook een organisatie die aandacht besteedt aan jouw persoonlijke ontwikkeling als student, namelijk Carrièrestart. Kijk eens op hun website (carriere-start.nl) voor meer informatie.
Tip 2. Copy-paste
Een sollicitatie insturen door een standaardbrief te copy-pasten en alleen de naam van de functie en organisatie aan te passen is nóóít een goed idee.
Zorg dat je je hebt verdiept in de organisatie waar je solliciteert; wat maakt dat je nu juist echt bij deze organisatie wil werken? En koppel jouw kwaliteiten aan de competenties die de organisatie vraagt voor de functie.
Tip 3. Een sollicitatiegesprek is géén koffiedate
Wanneer je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en je denkt dat je even gezellig een kop koffie gaat drinken en gaat horen wat de organisatie doet, dan ga je waarschijnlijk heel ontspannen naar het gesprek toe, maar minder goed voorbereid. Zorg dat je antwoorden kan geven op vragen zoals; waarom wil je hier werken, welke persoonlijkheidskenmerken wil je graag ontwikkelen, wat lijkt je het leukst aan deze functie en wat lijkt je minder leuk, van welk project zou jij op de tafel gaan dansen als jij dat mag gaan doen? Zorg ook dat je je hebt verdiept in de achtergrond van je gesprekspartner en dat je enkele vragen hebt voorbereid die je graag wil stellen tijdens het gesprek.
Tip 4. “Dat is echt niet zo”
Krijg je feedback naar aanleiding van het gesprek dat je hebt gehad? En is je eerste neiging om aan te geven dat je het allemaal niet zo bedoeld hebt of dat je gesprekspartner het helemaal verkeerd ziet? Tel even tot tien en laat de feedback eerst eens op je inwerken. Je gesprekspartner voert sollicitatiegesprekken mogelijk veel vaker en geeft niet zomaar feedback. Waarschijnlijk kan je meer leren over jezelf en jouw eerste indruk op anderen. Wanneer je de feedback niet herkent, vraag dan door waarom je gesprekspartner je deze feedback geeft.
Tip 5. “Gelukkig, ik heb een baan”
Ben je allang blij dat een organisatie je een aanbod doet? En wil je het aanbod aannemen, terwijl je geen goed gevoel hebt bij de organisatie? Overdenk jouw keuze dan nog eens kritisch. Uiteindelijk zijn de organisatie en jijzelf beter af als het een match van beide kanten is.
Solliciteren kan je leren
In november geeft YSE een workshop “Solliciteren kan je leren”. Misschien is dat wat voor jou? Houd onze website in de gaten voor de precieze datum of mail me als je hier interesse in hebt. Wil je graag meer weten over YSE? Neem dan gerust contact op via mail of telefoon. Ik beantwoord je vragen graag. En wellicht zie ik je binnenkort in Baarn voor een sollicitatiegesprek!