Transitie krijgt nieuwe energie met de inzet van jong talent

0
Leestijd: 5 minuten

De energietransitie draait om de toekomst! Veel van de huidige energieprofessionals zullen de afronding van de transitie echter niet gaan meemaken in hun werkende leven. De toekomstige generatie op de arbeidsmarkt wel. In Nederland zijn diverse initiatieven gestart om die nieuwe groep van jong talent in de energietransitie in te zetten. Energie-Nederland sprak met 2 initiatiefnemers, Albert Bloem van Talent voor Transitie en Jacob Froling van het Nationaal Energietraneeship. We vroegen hen onder andere naar hun verlanglijstje voor de nieuwe regering en het Regeerakkoord.

Jullie zijn beiden een initiatief gestart om jong talent in te zetten binnen de energietransitie. Wat was je leidende motivatie om met het initiatief te starten?
Jacob: “Het Klimaatakkoord speelt de hoofdrol. Het bereiken van de klimaatdoelen in 2050 vereist namelijk ingrijpende systeemveranderingen in de energiesector, de gebouwde omgeving, de industrie, de landbouw en de mobiliteit. Er is behoefte aan een integrale aanpak. Dit vereist leiderschap, het vermogen om verder te kijken dan je eigen belang en eigen organisatie! Het Nationaal Energietraineeship leidt jonge talenten op tot integrale denkers, die samenwerken en één groot hecht netwerk vormen. Dit leidt tot synergie in de gehele keten, binnen en tussen branches, regionale spelers en organisaties. Dankzij dit hechte netwerk van jonge talenten, dat ieder jaar verder groeit, ontstaan er nieuwe samenwerkingsverbanden en verrassende oplossingen voor een duurzame toekomst.”
Albert: “Bij mijn vorige werkgevers Essent/RWE en Nuon/Vattenfall zag ik hoe belangrijk het is om jonge, gedreven mensen klaar te stomen voor complexe energieprojecten met veel belangen. De energietransitie kan sneller, in mijn projecten zag ik dat de nieuwe generatie het vermogen heeft hier een grote bijdrage aan te leveren, maar daar zijn aanvullende skills voor nodig. Hiermee wilde ik aan de slag. Via Vattenfall en de Topsector Energie kwam ik in aanraking met een groep jonge energiestudenten, die hulp zochten bij het ontdekken van de energiewereld. Dit is uiteindelijk de basis geworden voor Talent voor Transitie: intrinsiek gemotiveerde starters op weg helpen in de energietransitie en ze actief begeleiden in hun professionele en persoonlijke ontdekkingstocht. Samen met Martin Eimers (ook oud-Vattenfall) en Fenneke van Vliet (oud-Ecofys) hebben we de missie verder vormgegeven en een nog bredere springplank voor talent ontwikkeld.”

Op welk project ben je het meest trots gezien de impact die het heeft (gehad) op de energietransitie?

Albert: “De uitdaging was om te zorgen dat Talent voor Transitie dé keuze wordt voor een diverse groep startende energieprofessionals. Nadat de man-vrouw balans goed zat in de aanwas van nieuw energietalent, wilden we de stap zetten naar meer culturele diversiteit. Hier hebben we ons hard voor gemaakt. Dit is uitgegroeid tot het initiatief ‘Divers Energietalent’. In samenwerking met Refugee Talent Hub en door beroep te doen op ons eigen netwerk, is het gelukt om voor onze maart 2021-lichting zeven “nieuwe Nederlanders” te werven die nu allemaal werken in impactvolle opdrachten bij onze partners Tennet en Vattenfall. Een geweldig resultaat! Dit is een goed voorbeeld van hoe wij werken, het bieden van een springplank aan nieuwkomers én meerwaarde creëren bij de opdrachtgever.”
Jacob: “We zijn pas net begonnen en waar ik het meest trots op ben is dat ondanks de beperkingen die Corona meebrengt, ons initiatief heel erg snel groeit. We ontvangen veel aanmeldingen waaruit blijkt dat ons initiatief goed aansluit op de wensen en behoeftes van talentvolle starters. De kracht van ons programma zit daarnaast in de samenwerking die we tot stand brengen tussen de verschillende partijen die allemaal een rol spelen bij de transitie. Alle deelnemende organisaties krijgen o.a. de unieke mogelijkheid om een groep van 4 tot 5 talentvolle trainees in te zetten op een eigen project. Ik ben enorm trots op de inzet van de trainees en de snelle ontwikkeling die ze doormaken en de resultaten die ze behalen met deze projecten.”

Hebben jongeren een andere blik op de energietransitie dan ouderen? En kan je een voorbeeld geven van een inzicht dat dusdanig anders was dat het een omslag in het denken bij anderen teweegbracht?
Jacob: “Ja, ze zijn zich meer bewust van de urgentie. Ik ben opgegroeid met de gedachte dat het om economische groei moet gaan en was minder bezig met de gevolgen die daaraan verbonden zijn. Als ik nu met jongeren praat over de klimaat en energietransitie dan kijken ze naar belangrijke zaken als economische groei, werkgelegenheid en geopolitieke gevolgen, etc. maar ze hebben andere prioriteiten en maken daardoor andere keuzes. Dat inspireert me en heeft bij mij persoonlijk een omslag tot stand gebracht waardoor ik dit initiatief ben gestart.”
Albert: “Er zijn op dit moment veel vastgeroeste principes en werkprocessen die ons beperken in de energietransitie. Eén van die achterhaalde ideeën is dat er vooral veel doorgewinterde energieprofessionals nodig zijn om de energietransitie te laten slagen. Niets is minder waar! Een mooi voorbeeld hiervan gebeurde een jaar geleden: één van de trainees had in het midden van zijn project aangegeven dat hij meer concrete stappen zou willen zetten in zijn volgende opdracht. De directeur van de onderneming waar hij werkte heeft hem vervolgens een advies laten schrijven over hoe hij dit zou vormgeven voor een andere medewerker van het bedrijf. Het plan waarmee hij terugkwam viel zo in de smaak, dat de trainee een nieuwe opdracht aangeboden kreeg bij dezelfde onderneming en als projectleider Duurzame Ontwikkeling zélf zijn plan mocht uitrollen. Zo kan het dus ook! Bij Talent voor Transitie ondersteunen wij onze trainees juist bij het nemen van dit soort gedurfde stappen. Er is namelijk lef nodig om je passie zo uit te spreken. Een veilige plek creëren, waar nieuwe energieprofessionals dit durven doen, is precies waar Talent voor Transitie voor staat.”

De coalitievorming is in volle gang. Wat moet er volgens jou zeker in het komend Regeerakkoord staan?
Albert: “Waar wij momenteel mee bezig zijn is meer aandacht te creëren voor de human capital agenda. In samenwerking met onder andere de NVDE, maken we bedrijven bewuster van wat zij kunnen doen in het bereiken van veranderingen van de arbeidsmarkt. Mijn overtuiging is dat de inzet van jongeren hierin essentieel is. Vandaar dat ik het belangrijk vind dat in het Regeerakkoord ook aandacht besteed wordt aan een andere aanpak voor de inclusievere arbeidsmarkt om de energietransitie te versnellen. Hier ligt ook een grote rol voor Energie-Nederland!”
Jacob: ”Ik vind het een belangrijke vraag maar veel belangrijker nog vind ik de vraag hoe er geregeerd gaat worden? Het gaat wat mij betreft om leiderschap! Er moeten de komende periode namelijk belangrijke keuzes gemaakt worden. Wekelijk ontvangen we gastsprekers waarmee onze trainees in gesprek gaan. Doel hiervan is naast de inhoudelijke verdieping en het opbouwen van een netwerk, het gesprek te voeren over de keuzes die we moeten maken. Duidelijk is wel dat we niet alles kunnen in ons kleine land.”

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met:

Jacob Froling | M: 0650736350|E:  jfroling@nationaalenergietraineeship.nl | www.nationaalenergietraineeship.nl

Albert Bloem | M: 0631031872 | E: albert.bloem@talentvoortransitie.nl | www.talentvoortransitie.nl

Deel dit bericht

Comments are closed.