“De combinatie van verdieping en verbreding is uniek”

0
Leestijd: 2 minuten

Als afgestudeerd bestuurskundige heeft Anna van der Enden geen technische achtergrond, zoals de meeste van haar mede-trainees. Toch koos ze na haar afstuderen voor het NBT. Met als belangrijkste reden: de aandacht voor persoonlijk leiderschap.

Haar interesse in de bodem ontstond bij toeval: Anna schreef een bachelorscriptie over diffuus lood in de bodem. Hoewel de insteek daarbij de informatie-uitwisseling tussen de GGD en gemeente Rotterdam was, was het bodemzaadje geplant. Sinds 2020 werkt ze als adviseur ondergrondse infrastructuur bij de gemeente Utrecht.

“Dit is mijn eerste echte baan. Daarom vind ik de persoonlijke begeleiding van het NBT heel prettig. Hoe functioneer ik in het werkende leven? Maar ook: op welke manier communiceer ik? Het is heel waardevol om over dat soort vragen te sparren met collega-trainees die hetzelfde meemaken.”

“Het NBT heeft aandacht voor persoonlijk leiderschap”

Persoonlijke groei

Het contact met de andere trainees is voor Anna heel belangrijk. Natuurlijk om de ervaringen van anderen te horen, maar ook in inhoudelijk opzicht. Zo is er veel overloop tussen de onderwerpen bodem, water en energie. Precies die combinatie van verdieping en verbreding vindt ze uniek.

“Het NBT is niet zozeer prestatiegericht; je voelt geen druk om binnen twee jaar van alles te bereiken. Het traineeship gaat vooral over mij als persoon, en over wat mij drijft. Die focus op persoonlijke groei voegt heel veel toe. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn werkgever.”

Belangen regisseren

In een stad als Utrecht is het een uitdaging om rekening te houden met alle belangen, vertelt Anna. Zo is het een opgave van de gemeente om bomen bij te planten in het kader van de vergroening. Maar wortels van die bomen moeten de ruimte in de grond delen met alle leidingen en kabels die daar ook liggen.

“We gaan de komende jaren als het goed is van het gas af. Mede daardoor is het de verwachting dat de capaciteit van het elektriciteitsnet verdubbeld moet worden. Als je oude gasleidingen dan kunt gebruiken als mantelbuis voor andere kabels, loop je minder kans om boomwortels te beschadigen door grondroering. Dat is een win-win situatie.”

“Je ziet het niet, maar het is druk onder de grond”

Grote uitdagingen

Als bestuurskundige kijkt Anna bij de inrichting van de ondergrondse ruimte met name naar de beleidsmatige kant. Die is heel belangrijk bij overheidsinstanties als gemeentes. Zéker als het gaat om grote thema’s als de energietransitie en klimaatadaptatie.

“Dan hebben we het nog niet eens over glasvezel, warmteleidingen of een gescheiden rioolstelsel. Je ziet het niet, maar het is druk onder de grond. Het is mooi om aan al die opgaven een bijdrage te kunnen leveren. Het NBT biedt de nodige zelfreflectie om dat te bereiken.”

Deel dit bericht

Comments are closed.