Met literatuuronderzoek onderzoek je een probleemstelling op basis van wetenschappelijke literatuur en andere bronnen. Het is belangrijk om al na te gaan of er al onderzoek is gedaan naar je onderwerp. Ga daarom alle onderzoeken die te maken hebben met jouw onderwerp langs.
Er bestaan 4 fasen vanaf analyseren tot selecteren
- Onderwerpafbakening: analyseer en definieer het onderwerp met de daarbij horende doelstelling, probleemstelling en onderzoeksvraag.
- Informatiebronnen: bepalen waarvan je de informatie gaat halen. Meestal is dit via het internet (maak dan gebruik van wetenschappelijke artikelen: Google – Scholar) of de bibliotheek.
- Zoekprofiel: bepaal de zoekcriteria waarmee die in de informatiebronnen te vinden moet zijn. Wanneer deze niet voldoende aanwezig zijn in de gekozen informatiebronnen zal er een andere informatiebron gekozen moeten worden.
- Resultaten analyseren: bepaal welke gevonden artikelen het relevants zijn voor je onderwerp.
Een paar tips om efficiënt onderzoek te verrichten:
- Blijf scherp en kritisch. Probeer zelf de vragen te beantwoorden en deze goed te beargumenteren. Als je dit hebt gedaan zoek je of jouw ideeën overeenkomen met ideeën van anderen en of anderen jouw argumenten ook gebruiken. Ook vindt je veel nieuwe argumenten en deze helpen je om te blijven nadenken over je vraagstelling en antwoorden.
- Eerst moet je over alle basiskennis beschikken voordat je kunt beginnen met de verdieping. Begin met het ‘beste’ en meest recente boek of artikel dat over de materie bestaat, dit verschaft toegang tot belangrijke informatie.
- Zoek gericht naar het antwoord op die vraag. Realiseer voordat je een rechterlijke uitspraak of boek begint te lezen, waar je naar op zoek bent.
- Zorg ervoor dat je al je gebruikte bronnen later terug kunt vinden. Schrijf alles op of maak een extra kopie.
- Beperk je niet alleen tot je vragen, lees wat ruimer om je vragen heen om zo meer inzicht te krijgen in het onderwerp. Dit kan je inspireren en je bent bezig met het vermeerderen van je kennis.
- Kijk altijd goed naar de argumentatie en maak hier je eigen afweging bij. Maak onderscheid tussen formele argumenten en inhoudelijke argumenten.
- Hou je aantekeningen, bronnenlijst en kopieën bij in een overzichtelijke map. Dit scheelt tijd en zorgt voor helderheid. Houd je spullen geordend.
- Een handige manier om relevante informatie te vinden is de sneeuwbalmethode. Je begint met het lezen van een recent artikel of boek en je zoekt naar de literatuur waar het artikel of het boek naar verwijst, en gaat zo door.
- Het internet is een bron van informatie, alleen zorg er wel voor dat je betrouwbare informatie gebruikt. Denk hierbij aan de officiële website van de Tweede Kamer, Ministeries, de Europese Unie enzovoorts.