Zo kom je ‘via via’ aan een baan

0

Er zijn steeds meer manieren om aan baan te komen dan alleen de traditionele manieren.
Steeds vaker wordt er ‘via via’ een baan gescoord. Maar hoe doe je dat ‘via via’ nou?

Zorg dat mensen uit je eigen (social media) netwerk je aanbevelen bij het bedrijf waar je wilt werken. 
Dit wordt namelijk steeds waardevoller voor werkgevers. Werkgevers zetten hun eigen medewerkers met hun social media accounts in omdat potentiele werknemers op deze manier inzichtelijker en makkelijker te benaderen zijn. Werkgevers maken door deze manier minder gebruik van advertenties en intermediairs. Wel laten ze nog regelmatig werving- en selectiebureaus een deel van het werk overnemen. Voor de aanbeveling die een medewerker doet staan bonussen, hiervoor moet de aanbeveling wel aangenomen worden en zijn proeftijd doorkomen.

Een feitje: In 2011 werd bijna zeven op de tien vacatures vervuld op de manier van aanbeveling door hun eigen medewerkers.

Naast dat het werven via medewerkers succes vol is. Is het voor de werkgever ook een goedkopere manier, dan wanneer er intermediairs ingezet worden. Vaak zijn de kandidaten gemotiveerder omdat ze hun aanbeveler trots willen maken, omdat de medewerkers anders misschien gezichtsverlies kan leiden. Ook blijven ze gemiddeld langer in dienst.

Laat je aanbevelen
Werkgevers komen dus graag in gesprek met kandidaten die een van hun eigen medewerkers heeft aanbevolen. Om aanbevolen te worden kan je zelf ook je steentje bijdrage, door op social media je werkgebied en talenten weer te geven. Hiervoor kun je het beste LinkedIn gebruiken. Op LinkedIn kan je, je netwerk inzetten om ervoor te zorgen dat jij straks degene bent die wordt aanbevolen.
Ga je LinkedIn-connecties is na om te kijken wie jou ongevraagd zou aanbevelen omdat zij denken dat de functie bij jou past, zij prettig met jou gewerkt hebben en in jou geloven als professional. Dit zal een klein percentage van jou connecties zijn. Deze personen zijn voor jouw van grote waarde om een baan te vinden, daarom moet je dit netwerk goed onderhouden, maar ook aanvullen met relevante ‘ambassadeurs’. Denk bij dit netwerk aan kwaliteit en omvang, deze werken namelijk samen. Wanneer 1% van jou netwerk kwalitatief een ambassadeur voor jou kan zijn en je hebt 50 connecties, dan kan er maar 0,5 mens jou helpen aan een baan. Met de omvang en kwaliteit in dit voorbeeld zal je het dus niet redden. Wanneer je 400 connecties hebt, kan dit je al vier aanbevelingen opleveren. Hiermee maak je dus wezenlijk verschil.
In een jaar kan je wanneer je inzet voor het netwerken een actief netwerk werven van zo’n 250 connecties.

Vijf tips voor het inzetten van je netwerk

  1. Richt je op een shortlist van vijf tot tien bedrijven en zorg voor ambassadeurs bij deze werkgevers.
  2. Zoek via LinkedIn onder ‘bedrijven’ vooral ook naar tweedegraads contacten van de bedrijven.
  3. Wees actief in LinkedIn-groepen waar relaties en recruiters van de bedrijven zitten.
  4. Volg professionals in de functie die jij ambieert bij bedrijven waar je graag wilt werken.
  5. Volg deze bedrijven ook via Twitter en stel een Google Alert in, zodat je alle updates krijgt.
Deel dit bericht