Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw CV of motivatiebrief niet wordt goedgekeurd. Wanneer jij beschikt over een beter CV en motivatiebrief dan de andere kandidaten kan je worden uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Hieronder staan een aantal punten waar een goed CV aan moet voldoen.
- Veel mensen maken de fout om niet specifiek genoeg hun ervaringen en functies op hun CV te zetten. Veel bedrijven vragen tijdens inhousedagen een bepaald specialisme op het gebied waar het bedrijf in gespecialiseerd is.
- Veel mensen hebben ook moeite om tot de kern te komen betreft hun expertise. Soms bevatten CV’s wel 20 opsommingstekens. Terwijl een maximaal van vijf aspecten van je vakmanschap en resultaten genoeg is en het leesbaar houdt.
- Zorg er voor dat mensen in één oogopslag duidelijk zien dat jij degene bent die zij zoeken.
- Werk dat je langer dan 10 jaar geleden hebt gedaan is meestal niet meer relevant voor een bedrijf, dit kun je goed samenvatten in 1-3 regels.
- Iedereen maakt wel eens fouten, maar zorg er wel voor dat er in je CV of motivatiebrief geen spelfouten en grammatica fouten staan. Op het moment dat je dit wel hebt, zal dit in je nadeel werken.
- Zorg er voor dat je al je recente ervaringen opschrijft, ook al ben je een tijd werkzoekend geweest. Veel bedrijven vinden het belangrijk om te weten wat je de afgelopen tijd hebt gedaan. Vermeldt daarom goed alle data in je CV.
- Laat zien dat je moeite neemt voor je sollicitatie naar een inhousedag. Zorg er voor dat je een goede motivatiebrief hebt waarin je duidelijk laat zien dat je de organisatie kent en dat jij de geschikte kandidaat voor hen bent.
- Lange reistijden kunnen mensen vroeg of laat opbreken. Ze belemmeren een goede balans tussen werk en privé, knagen aan vrije tijd en aan sociale contacten. Dat afbreukrisico willen we tot een minimum beperken. Wil je wel op kamers of verhuizen voor je werk? Vermeldt dit dan.
- Als laatste is het belangrijk om een online profiel te hebben op LinkedIn. Vaak word je als kandidaat online opgezocht en wordt er gekeken hoe jij online zakelijk actief bent.