Volgens de Dutch Incubation Association zijn er op dit moment vijf acceleratorprogramma’s in Nederland. Een accelerator helpt startups met het verzamelen van kennis en kapitalen om te kunnen groeien. In Amerika neemt dit type programma’s al jaarlijks toe, de verwachting is dat de komende jaren ook in Nederland gaat gebeuren.
Een accelerator
Het doel van een accelerator is het leerproces van startups te versnellen. Dit gebeurt volgens Rune Theill, mede-opdrichter van de Amsterdamse accelerator Rockstart, door jonge startups door de eerste fase heen te helpen.
1. Wat is een accelerator?
Het doel van acceleratorprogramma’s is het leerproces van start-ups te versnellen. Dat gebeurt volgens Rune Theill, mede-oprichter van de Amsterdamse accelerator Rockstart, door jonge start-ups de eerste (en lastigste) ondernemersfase door te helpen.
Een accelerator koppelt start-ups kortom aan ervaren ondernemers, die als mentoren dienen voor de jonge ondernemers. Marc Wesselink, mede-oprichter van acceleratorprogramma Startupbootcamp, ondersteunt bedrijven bovendien in het aantrekken van kapitaal.
Dat klinkt allemaal heel genereus, maar accelerator hebben er ook baat bij dat de start-ups van de grond komen. Volgens Theill is Rockstart in feite een investeerder – in ruil voor de hulp krijgen accelerators aandelen: voor Rockstart is dat acht procent.
2. Waar moet een start-up op letten bij het kiezen van een accelerator?
Volgens De Bokx zijn er twee type accelerators. ‘Nieuwe’ accelerators zoals Startupbootcamp en Rockstart vinden het belangrijk samen te werken met start-ups met potentie, zelfs al is de omzet laag. ‘Traditionele’ accelerators kijken vooral naar de mogelijke omzetgroei. Zo werkt de accelerator van de Entrepreneurs Organization Netherlands (EO) enkel samen met start-ups die een omzet van ten minste 250.000 euro draaien.
Het hangt dus van de start-up af welk type accelerator interessant is. Bovendien zegt Erik Stam, hoogleraar Sociaal Ondernemersschap en Innovatie, dat een start-up goed moet kijken of de doelstelling van de accelerator wel bij hun eigen visie aansluit:
Online start-up Civocracy herkent dit: “Accelerators die door bedrijven zelf zijn opgericht, nemen vaak geen aandelen in de start-up. Zij gebruiken de start-up vooral om de wereld te laten hoe innovatief ze zijn.”
“Er worden ook accelerators door gemeentes, universiteiten of bedrijven zelf opgericht. Zo wil een universiteit wetenschappelijk onderzoek stimuleren, terwijl een gemeente werkgelegenheid wil creëren – dat moet maar net bij je start-up passen.”