Hoe wordt je een prettige collega?

0
Leestijd: 2 minuten

In de eerste instantie werk je natuurlijk om je eigen doelen te bereiken, je wilt een voldoenende carrière neerzetten en een mooi product of dienst leveren. Bij veel banen werk je alleen niet in je eentje en is het belangrijk prettig om te kunnen gaan met je collega’s. Met de informatie uit deze blog kan jij de fungeren als een prettige collega en zodoende je collega’s ook motiveren hun prettigst te functioneren!

Eigenschappen

Een prettige collega beschikt over zes eigenschappen.

Hij/zij is :

  1. Inlevend
  2. Flexibel
  3. Behulpzaam
  4. Tactisch
  5. Vriendelijk

Een prettige collega is inlevend

Het is belangrijk om binnen een bedrijf te luisteren naar anderen. Als je luistert naar je collega’s en rekening houdt met ze, dan voelen zij zich begrepen en zijn ze ook sneller bereid naar jou te luisteren of je ergens mee te helpen.

Een prettige collega is flexibel

Het is fijn als je een goed idee denkt te hebben, maar dat betekend niet dat jouw idee het enige is. Misschien zijn er collega’s met betere ideeën of aanvullingen op dat van jou. Je werkt in een team en dat betekend dat je met elkaar moet samenwerken. Dit betekend ook dat iedereen flexibel met elkaar moet kunnen omgaan.

 

Een prettige collega is behulpzaam

Prettige collega’s zijn ook behulpzaam! Velen handen maken licht werk en meerdere standpunten zijn vaak nuttig om een probleem op te lossen. Daarom is het ook belangrijk om elkaar te helpen. Is iemand bezig met een project waar jij in gespecialiseerd bent? Biedt aan of je kan helpen! Op deze manier kan iedereen leren van elkaar en wordt iedereen zijn werk er beter van.

 

Een prettige collega is tactisch

Om een echt prettige collega te zijn is ook een bepaalde hoeveelheid tact vereist. Wanneer jij iemands hulp afslaat of juist vraagt, doe dit dan op de gepaste tijd en plaats. Daarnaast is je toon natuurlijk erg belangrijk. Als jij iemand om hulp vraagt moet het natuurlijk wel als een vraag klinken en niet als een beveel. Als jij hulp afslaat moet het natuurlijk niet persoonlijk klinken.

 

Een prettige collega is vriendelijk.

Als laatst is het natuurlijk belangrijk om de eerder genoemde eigenschappen te beheersen op een vriendelijke manier. Een glimlach, praatje of gepast compliment werkt altijd bevorderlijk of het scheppen van goeie collegiale relaties.

Een prettige collega is in balans

Al deze eigenschappen zijn prettig om te beheersen maar laat deze eigenschappen niet uit de hand lopen. Het is belangrijk dat je ook streng of boos kan zijn wanneer de situatie hier naar vraagt. Vind een balans tussen aardig zijn en voor jezelf opkomen. Volg je eigen doelen maar doe dit op een manier die geen schade doet aan je omgeving. Op deze manier helpen jij en je collega’s elkaar niet tegen maar omhoog. Be the collega you want  to see in the world!

Het begin van een goede band met je werkgever en collega’s begint met een goede eerste indruk. Lees hier vier tips voor een goede eerste indruk.

Deel dit bericht

Comments are closed.