Meteen vanaf mijn eerste werkdag als trainee draaide ik volledig mee in het team dat doorlopend toezicht houdt op adviseurs en bemiddelaars. Denk hierbij onder meer aan hypotheekadviseurs, traditionele’ bemiddelaars in verzekeringen en financieel planners. Ik maakte acht maanden deel uit van dit team en hield mij bezig met uiteenlopende taken: bijdragen aan het oplossen van incidenten bij financiële instellingen, meedenken over innovatieve projecten vanuit de sector, interpretatievraagstukken, en ga zo maar door. Ook kreeg ik de kans om twee dagen bij de AFM te organiseren voor adviseurs en bemiddelaars uit het hele land. Zij kwamen naar Amsterdam om te overleggen wat er speelt in de wereld van de financiële dienstverlening en wat de rol van de AFM daarin is. Zo hebben we gesproken over vakbekwaamheid en de toekomst van de financiële dienstverleners.
‘Project Dashboard’: hoe stel je het belang van de klant centraal
De eerste acht maanden van mijn traineeship werkte ik ook voor de helft van mijn tijd in het ‘Project Dashboard’. In dit project onderzochten we in hoeverre banken en verzekeraars het klantbelang centraal stellen bij hun dienstverlening aan klanten (sparen, hypotheken, krediet, etc.). Ik hield me voornamelijk bezig met het onderwerp claimafhandeling. Om te beoordelen in hoeverre het klantbelang door verzekeraars werd meegenomen in de afhandeling van claims, mocht ik me storten op door verzekeraars ingestuurde dossiers en beleidsdocumenten. Ik heb in dit project veel interessante werkzaamheden verricht zoals de beoordeling van de ingezonden stukken en de mondelinge terugkoppeling daarvan aan de betreffende verzekeraar. Het gaf mij een goed beeld van de wijze waarop de AFM vorm geeft aan haar (in)formele gedragsbeïnvloeding. Momenteel wordt het Dashboard 2014-2015 afgerond. Binnenkort kun je op de website hierover meer lezen. Tot die tijd vind je hier de informatie van het Dashboard van vorig jaar.
Time flies…
Vanaf september werk ik bij de tweede afdeling van het traineeship, namelijk Marktintegriteit & Handhaving (in totaal kom je bij drie verschillende afdelingen te werken). Ik ben verantwoordelijk voor een aantal dossiers binnen het project dat malafide geldaantrekkers aanpakt. Dat zijn partijen die met frauduleus en misleidend gedrag misbruik maken van het vertrouwen van de consument. Het is leuk om als jurist weer meer bezig te zijn met mijn wetboek en effectief bij te kunnen dragen aan de opsporing van bijvoorbeeld illegale partijen. Die opsporing doen we op verschillende manieren: bijvoorbeeld aan de hand van signalen die worden ingestuurd door consumenten. Wij beoordelen die signalen, waarna we een onderzoek kunnen starten. In zo’n onderzoek kunnen we bijvoorbeeld langs gaan bij de betrokken partij, mysteryshoppen, of een verzoek om meer informatie uitsturen.
Goed beeld van toezicht
Ik heb door al deze werkzaamheden in het traineeship tot nu toe een erg goed beeld gekregen van toezicht houden in de breedste zin van het woord, maar ook van de doelgroepen waarop de AFM toezicht houdt. Je ontmoet daarnaast in korte tijd veel leuke mensen. Samen met het brede opleidingsprogramma met veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling zorgt dit ervoor dat ik hier helemaal op mijn plek zit.