BDO is mijn eerste werkgever. Na mijn rechtenstudie bezocht ik talloze advocatenkantoren en dat deed me vooral beseffen wat ik níet wilde. Want ik ben meer dan een jurist, ik ben ook een surfer, een singer-songwriter (check: ‘RUBE’) en een levensgenieter. Dus ik wil ergens werken waar alle kanten van mezelf welkom zijn. Volgens een vriend moest ik dan bij BDO zijn. Hij regelde een afspraak voor me met een partner van de afdeling Cyber Security. We gingen koffie drinken en spraken over van alles, niet alleen over werk maar ook over het leven. Dat brak voor mij het ijs.
Ik mag de brug slaan
Aanvankelijk was ik bang dat Cyber Security heel technisch zou zijn, want ik ben totaal geen bèta. Maar in dit vak moet je twee heel verschillende functies aan elkaar koppelen: techneuten die de wet niet kennen en juristen die geen weet hebben van de technische en organisatorische implicaties. Ik interesseerde me altijd al in digitale mensenrechten en studeerde af in cybercriminaliteit. BDO zag in mij iemand die de brug zou kunnen slaan tussen beide bloedgroepen. Dat zagen ze goed.
Snel zelfstandig
De eerste week was een kennismakingsweek met een geweldige Landelijke Introductiedag in SnowWorld en veel handen schudden op de andere dagen. Alle collega’s waaraan ik werd voorgesteld hadden tijd voor me ingeruimd. De tweede week werd ik overal mee naar toegenomen: een ziekenhuis, een gemeente, een grote corporate. Ik dook meteen in de diversiteit. In het begin maak je een rapportage voor de senior adviseur, maar op een zeker moment ga je zelf interviewen en weer later lever je je eigen rapporten op. Dan is snel het moment daar dat je je eigen klanten krijgt. Nu, twee jaar later, zit ik drie tot vier dagen per week bij mijn klanten. Vorige week bezocht ik een klant in Oekraïne, zelfstandig, op mijn 26e! In de dagen dat ik niet bij klanten werk, doe ik aan productontwikkeling, heb ik tijd om te studeren en de ruimte om potentiële klanten te benaderen.
Elke klant is anders
De vraag waarmee een klant binnenkomt is meestal: ‘Waar staat mijn bedrijf op dit moment met cyber security en privacy?’. Dat toets ik dan aan de hand van normen en wetten. Daar breng ik een rapport over uit plus een advies. Wanneer de klant dat wil, help ik het advies ook implementeren. Dat is allemaal maatwerk want de opdrachtgevers verschillen enorm. De ene keer zit ik in een internationale organisatie tussen de managers, dan in een ziekenhuis tussen artsen en verpleegkundigen, en dan weer bij een softwareontwikkelaar tussen de techneuten. En al deze betrokkenen moet je in hun eigen taal aanspreken.
Zelf iets ontwikkelen
BDO is echt een heel persoonlijk bedrijf. We gaan informeel met elkaar om. Er worden veel leuke activiteiten ondernomen en zelfs het kleinste spoortje machocultuur ontbreekt. Binnen Advisory is alle ruimte om iets te ontwikkelen waarvan je denkt dat het voor je klanten of toekomstige klanten nuttig kan zijn. Denk aan een mooie presentatie, een interviewformat of whitepaper. Zo viel het mij op dat organisaties hun eigen protocollen en systemen vaak goed dichttimmeren maar dat ze intussen ook werken met allerlei applicaties van derden. Dus mijn vraag was hoe zij controle kregen over de veiligheid van hun leveranciers en dus van hun hele keten. Dat mocht ik onderzoeken en daar heb ik een workshop over ontwikkeld die we nu bij klanten houden.
Ik mag zijn wie ik ben
Bij BDO mag ik zijn wie ik ben en ik ben een druktemaker. Ik heb momenten dat ik superscherp kan focussen. Dan schrijf ik in twee uur tijd een rapport waar een ander acht uur voor nodig heeft. Maar er zijn ook momenten dat ik dat juist niet kan. Dan moet ik iets anders gaan doen. Of naar een andere werkplek gaan, thuis of bij een ander BDO-kantoor. Die vrijheid heb ik nodig en die krijg ik. Ook mag ik zo snel gaan als ik wil, waardoor ik al na anderhalf jaar promotie maakte. Die snelheid wil ik houden. En met alle leermogelijkheden en ruimte die ik hier krijg, kan dat ook.