Sebastiaan is lid van de Christiaanse-Taxateur en heeft vorig jaar de Bedrijvendagcommissie gedaan. Momenteel is hij werkzaam als werkstudent bij EY en deelt hij tijdens dit interview zijn ervaring als werkstudent en vertelt hij wat het een werkstudentschap bij EY inhoudt.
Aan welke criteria moet een werkstudent voldoen?
Ten eerste moet je minimaal een derdejaars bachelor- of masterstudent Fiscaal Recht of Fiscale Economie zijn. Als je solliciteert, is het ook belangrijk dat je al het vak hebt gehad voor de afdeling waarvoor je solliciteert. Daarnaast is het van belang dat je minimaal twee dagen in de week kunt meelopen. De procedure die je verder doorloopt, begint met een online assessment, vervolgens een gesprek met de recruiter en nog een gesprek met iemand uit de praktijk (een partner/senior manager).
Wat zijn de opleidingsmogelijkheden voor zowel werknemers als studenten Fiscaal Recht en Fiscale Economie?
Op woensdag en vrijdag is er vaktechnisch overleg (vto): iedere keer worden bepaalde artikelen of memo’s uitgelicht, uitvoerig besproken en er worden praktijktoepassingen aan gekoppeld. Je leert uiteenzettingen te schrijven en het bespreken van artikelen. Voor werkstudenten is het soms ook mogelijk, afhankelijk van de klant, om met de klant mee te gaan. Daarnaast kun je zelf altijd met het hoofd van de afdeling overleggen, in het geval dat je een uitdaging mist, om bepaalde dingen nog te kunnen doen. Als je als consultant start, begin je met een NOB-opleiding via de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. De kennis die je tijdens je studie hebt opgedaan, wordt verder ontwikkeld. Binnen EY is er ook de ‘Tax Academy’: een intern opleidingsprogramma waarbij je samen met collega’s je nog meer gaat verdiepen in de kennis opgedaan van de NOB-opleiding.
Wat is het verschil tussen een werkstudentschap en een stage?
Een stage bij EY betekent eigenlijk dat je een scriptiestage komt lopen. Je hebt bij een stage een hele andere rol in het team, er is wat minder interactie. Bij een scriptiestage wordt de scriptie op kantoor geschreven en krijgt de student daar feedback over. De voorkeur wordt gegeven aan een combinatie van stage en werkstudentschap. Bij een werkstudentschap kunnen je collega’s jou klussen aanbieden en leer je je collega’s, en zij jou, veel beter kennen.
Waarom moeten studenten voor een werkstudentschap kiezen?
Het is de beste manier om te kijken of een kantoor bij je past en of een bepaalde afdeling bij je past.