Wat nieuwe technologie concreet kan betekenen voor organisaties? Dat zoeken we, in nauwe samenwerking met klanten en technologiepartners, uit in de CoZone van Capgemini. Kan data science bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan de Nederlandse (top)sport? Met de IRIS applicatie hoogstwaarschijnlijk wel. Insights & Data consultant David Salguero Kuiters legt het ons uit.
Steeds vaker wordt geroepen dat data het nieuwe goud is. Want data verschaft, mits juist geanalyseerd, onderbouwde inzichten waarmee we kunnen bepalen waar we onze kostbare energie in stoppen. Of juist niet. Goede inzichten besparen tijd en geld. En het geeft ons tenslotte richting. We kunnen anno 2018 in Nederland inmiddels ontzettend veel meten. Ook in de sport. Neem bijvoorbeeld een hardloop app of een smartwatch. Ook in de topsport worden allerlei sensoren gebruikt om sportprestaties te monitoren en neemt de hoeveelheid data elke dag flink toe. Maar de grote vraag is, hoe halen we het maximale uit deze data?
Voor de verdere ontwikkeling van IRIS werken we samen met technologiepartner Dataiku. Door de technologie van Dataiku en de integratie van deze software in IRIS, is het mogelijk om de inzichten naar een hoger niveau te tillen. Dit door beschikbare data te gebruiken om voorspellingen in de sport te doen. Met deze mogelijkheden kan data science natuurlijk niet ontbreken in de Nederlandse (top)sport.
Een tool waarin sport- en beweegdata uit het onderwijs, de wetenschap en topsport op één plek beschikbaar is? Dat creëert een speeltuin voor de data analisten en data scientisten onder ons. Door slimme big data oplossingen te gebruiken is het mogelijk om historische mono- en multidisciplinaire resultaten terug te koppelen aan atleten en coaches. Daarnaast hopen we op basis van deze multidisciplinaire databronnen ook accurate voorspellingen te kunnen doen. Door slimme algoritmes te bouwen, is het uiteindelijk de bedoeling dat atleten en coaches bijvoorbeeld geadviseerd worden over de beste trainingsintensiteit. Helemaal afgestemd op de lichamelijke gesteldheid van een atleet op een bepaald moment.
Maar daar houdt het niet op. Want door onder andere eetpatronen, rustmomenten en de trainingsintensiteit te monitoren, kunnen we wellicht de kans op een blessure in toekomstige trainingen voorspellen. En zou de IRIS applicatie, gezien de combinatie van een eerdere oefening, het eetgedrag en de nachtrust, een individuele sporter kunnen afraden bepaalde oefeningen te doen om een blessure te voorkomen. Door resultaten, waaronder blessures, te blijven monitoren, worden de toegepaste algoritmes steeds verder gevuld met data. Zo zijn ze in staat zichzelf te verbeteren om later nog betere voorspellingen te doen. De kracht van machine learning.
Dat voorspellingen mogelijk zijn betekent niet meteen dat wij nu al weten welke Nederlanders bij de Olympische Spelen in 2020 op het podium staan te schitteren met een gouden plak. Maar de kans op succes kan wel groter worden door factoren die we zelf in de hand hebben met meer zekerheid te managen. Doordat IRIS de stap zet richting “weten” in plaats van enkel “meten” kan de applicatie sportatleten hopelijk effectiever in plaats van intensiever laten trainen. Zo draagt IRIS een steentje bij aan een goede ontwikkeling van talent, het behoud van een plek aan de top en mooie toekomstige sportresultaten!
IRIS is ontwikkeld voor iedere sporter en richt zich niet alleen maar op de topsport. Zo zijn in september 2018 de studenten van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gestart in IRIS om de belasting en belastbaarheid in hun eerste jaar te monitoren. IRIS zal daarnaast ook een grote rol gaan spelen in de Sport Data Valley; een initiatief van Sportinnovator. Sport Data Valley is een platform om sport- en beweegdata in heel Nederland bij elkaar te brengen waarop individuen en organisaties kennis, (meta)data en technologieën met elkaar kunnen delen. Zo werken we allemaal mee aan de groei van niet alleen jezelf, maar ook van elkaar.
Werken bij Capgemini