Wil je IT-consultant worden? Het kan!

0
Leestijd: 3 minuten
Herken je dat gevoel? Wanneer je ergens binnenloopt en meteen op je plek bent? Alsof de puzzelstukjes van je nog prille carrière direct op hun plek vallen. In deze blog neem ik jullie mee in mijn reis naar Capgemini, hoe ik hier terechtkwam en waarom ik mij meteen thuis voelde.
Even terug in de tijd

Waar mijn interesse voor IT precies begon? Dat is voor mij af en toe lastig om voor de geest te halen. Je zou haast zeggen dat het met de paplepel is ingegoten. Laten we het er op houden dat ik ooit ben ingestapt op Windows 95, terwijl ik uit ’91 kom. Maar ondanks alle signalen bewandelde ik toch eerst een ander pad voordat ik deze passie herkende voor wat het was.

Naast mijn studie in media en entertainment, werkte ik ter ondersteuning bij een klein IT-bedrijf. Je kent het wel, simpele HTML- en XML-codes schrijven. Na mijn studie besloot ik mij te richten op marketing & communicatie en startte ik als PR-consultant. Met een dosis goede moed en een leuk pakket aan klanten ging ik aan de slag.

PR, toch niet helemaal mijn ding

Naast mijn werkzaamheden als PR-consultant had ik een fascinatie voor processen. Toen we een nieuw CRM-systeem kregen, merkte ik dat het systeem niet optimaal werd ingezet voor onze behoeften. Er kon nog veel tijd gewonnen worden. Een uitdaging die ik wel voor mezelf weggelegd zag. Ik ging aan de slag, ontwikkelde een werkwijze om projecten in te richten en bouwde een workflow die middels een paar simpele macro’s meer dan tachtig procent van het proces automatiseerde. Handmatig rapportages maken was verleden tijd!

Gaandeweg deze ontwikkelingen kwam ik tot de realisatie dat ik eigenlijk meer interesse had in processen en procesoptimalisatie en dat ik mij steeds minder wilde richten op PR gerelateerde taken. Zo kon ik uren bezig zijn met het bouwen van macro’s en schoof ik andere taken steeds voor me uit.

Het begin van de zoektocht

Het was natuurlijk fijn dat ik iets gevonden had waar ik goed in was én wat ik leuk vond. Maar waar begin je met zoeken naar een baan als je een compleet andere studierichting en achtergrond hebt? Juist ja! Bij bedrijven die geloven in persoonlijke ontwikkeling en echt jouw kwaliteiten kunnen zien, ongeacht of je er een papiertje voor hebt gehaald.

Na wat onderzoek en eerder contact kwam ik bij Capgemini uit. Een organisatie met een duidelijke missie en visie waar ik mij in kon vinden! In eerste instantie wilde ik een keer op de koffie komen om kennis te maken en te kijken of het bedrijf bij mij paste. Ik werd kort na dit verzoek gebeld en toen is het balletje gaan rollen. Na een tweetal zeer prettige telefoongesprekken werd ik uitgenodigd voor een gesprek op kantoor. Dit sollicitatiegesprek voelde eigenlijk meer als een goed gesprek met een oude vriend. En na een korte ontmoeting met de Unit Head kreeg ik meteen een passend aanbod!

Waar een wil is, is een weg

Het was me gelukt! Ik, als iemand met een beperkte achtergrond in de IT, kon aan de slag bij Capgemini. Ondanks dat dit toch een vrij beknopte versie is van mijn reis naar een carrière in de IT, wil ik iedereen meegeven dat het mogelijk is! Waar een wil is, is een weg! Als je erachter komt wat je leuk vindt en er met de volle honderd procent voor durft te gaan, dan lukt het je. Het is wel gebleken dat motivatie en wilskracht je ver kunnen brengen!

Ik had je ook beloofd om te vertellen waarom ik bij Capgemini meteen op mijn plek was, helaas is daar in dit blog geen ruimte meer voor. Maar niet getreurd, in een volgende blog vertel ik je daar meer over.

Heeft Martijn jou geïnspireerd om te solliciteren bij Capgemini? Kijk dan nu onze openstaande vacatures.

Deel dit bericht

Comments are closed.