Randstad China – Een kijkje in de Chinese keuken

0
Leestijd: 5 minuten

Finance management traineeship bij Randstad

Jasper Sernee is vanuit het finance management traineeship bij Randstad Nederland doorgestroomd naar het Randstad IFMP programma. Hieronder lees je zijn ervaring.Tijdens mijn finance management traineeship bij Randstad Nederland kreeg ik de kans om in aanmerking te komen voor het Randstad IFMP (International Finance Management Program) programma. Dit is een intern traject waarbij je in een groep van ongeveer 10 financials, binnen de wereldwijde Randstad organisatie, wordt klaargestoomd voor een management positie binnen finance. In een periode van twee jaar krijg je op periodieke basis opdrachten, webinars en trainingen. Daarnaast is een assignment in het buitenland een vast onderdeel. Deze kans heb ik uiteraard met beide handen aangegrepen en het is nu ongeveer een maand geleden dat ik ben begonnen met mijn assignment in China – Shanghai. Een geschikt moment om een update te geven van mijn belevenissen bij Randstad China tot nu toe.

Werken in China – de eerste maand

Voor mijn vertrek had ik al wat tips gekregen over het werken in Azië (en in het bijzonder in China). Eén daarvan, door meerdere personen genoemd, was om de eerste periode vooral te observeren, analyseren en te accepteren. Dit heeft zowel te maken met een positieve eerste indruk achter laten als ook met het zogenaamde ‘guanxi’, wat in China zeer serieus wordt genomen. Hierbij moet je eerst een goede relatie opbouwen (geven en nemen) en niet meteen de leiding willen pakken en zaken willen veranderen. Dit heb ik dan ook zoveel mogelijk gedaan. Je komt in zo’n periode veel situaties tegen waar wij het in Nederland ‘anders’ (let op: niet per definitie beter) zouden aanpakken. Op dit soort momenten is het lastig om op je handen te blijven zitten. Al met al heeft deze periode mij een goed inzicht geboden over hoe er in China wordt geopereerd en hoe het finance proces is ingericht. Om een beeld te krijgen van de operatie in China is het goed om te weten dat ze hier drie verschillende business categorieën onderscheiden. Binnen deze categorieën brengt Randstad verschillende services & producten op de markt:

1. Search & Selection; vergelijkbaar met werving & selectie business in Nederland alleen hebben ze het hier uit de reguliere operatie gehaald en er een aparte tak van gemaakt. Deze tak is voor Randstad China erg belangrijk en heeft de afgelopen jaren een flinke groeispurt doorgemaakt.

2. HR Solutions & Temp staffing; de Chinese HR Solutions is totaal anders dan de Nederlandse variant. HR Solutions in China lijkt meer een vorm van payrolling.
3. Other; hierbij moet je denken aan services zoals RPO, Mass Recruitment (projecten – large scale) en GCS (global client solutions).

Randstad heeft in Shanghai 3 kantoren op verschillende locaties in de stad. De teams van de verschillende categorieën zijn verspreid over deze kantoren. Afgelopen periode heb ik de kantoren bezocht en met verschillende business managers gesproken. Vooral Search & Selection heeft een grote indruk op mij gemaakt. Ze werken hier in teams met focus op bepaalde industrieën; Finance&Banking, IT, FMCG, Industry, Chemical, Healthcare etc. De teams zijn binnen een kantoor ook echt gepositioneerd als team. Ze zitten geclusterd met 4 consultants aan een tafel en aan het hoofd staat het bureau van de teamleider. De teamleider
registreert de input en scores (op een whiteboard) en helpt de consultants met het verbeteren van hun searches en sales. ‘Leading by example’ is hier zeker op zijn plaats. Want voordat je teamleider kan worden moet je een behoorlijk track record hebben opgebouwd.

Over het algemeen wordt er binnen Randstad China minder Engels gesproken dan ik had verwacht. Systemen, mails, telefoontjes, documenten zijn allemaal in het Chinees. Daarnaast spreekt het merendeel van mijn team (business control) nauwelijks Engels. Ik heb dan ook in deze korte tijd al moeten constateren dat volledig meedraaien in de dagelijkse finance operatie van Randstad China niet gaat lukken. Hiervoor is de taalbarrière te groot. Ondanks mijn 10 lessen Chinees in Nederland en mijn wekelijkse Chinese les in Shanghai, ga ik nooit het niveau halen om volledig onderdeel te zijn van de dagelijkse finance operatie.

Dit heb ik dan ook besproken met mijn collega Rico (manager business control) en het team. Ook om er voor te zorgen dat ik gedurende een werkdag niet constant afhankelijk ben van een collega voor uitleg of antwoorden op mijn vragen. Daarom heb ik voorgesteld om projectmanager te worden binnen de finance afdeling van Randstad China.

Dit is nu het geval en ik heb naast mijn assignment (rendementsanalyse op klantniveau) nog 4 andere projecten toegewezen gekregen: evaluatie van standaard werkprocessen, ontwikkelen van een pricingtool voor de staffing business, risico analyse binnen werkprocessen van de operatie/business (link met finance), ontwikkeling en implementatie van ABFS rapportages (input-output connectie).

Kortom, veel te doen en een ontzettend mooie uitdaging voor de komende maanden!

Werkdag

Gedurende een werkdag wordt er op kantoor weinig onderling gesproken (ik ben hierin de geaccepteerde uitzondering). We zitten hier dan ook met 25 man in een ‘compacte’ ruimte. Veel van het onderlinge contact tussen de collega’s gaat via de chat.

Behalve tijdens de dagelijkse lunch! De lunch is een belevenis, een moment in de dag dat iedereen wat vrijer is in doen en laten. Ze vertellen dan ook meer over hun eigen leven en over China (tradities, politiek, economie etc.). De lunch is vrijwel altijd buiten de deur in een toko, cafeetje of restaurant. Onder het motto ‘living like a local’ laat ik mij voor de lunch altijd adviseren door mijn collega Ayumi. Zij zorgt ervoor dat ik lokale en vaak (te) pittige gerechten voorgeschoteld krijg. Dit zorgt dan weer voor grote hilariteit bij mijn Chinese collega’s.

Leven in Shanghai

Het klinkt wellicht cliché maar het leven in Shanghai is ‘work hard, play hard’! Het is een indrukwekkende, levendige en drukke stad (ong. 23 miljoen inwoners). Dit merk je vooral in de ochtend als je met duizenden Chinezen tegelijkertijd de metro in probeert te komen. Niet altijd met succes! Doordeweeks is er niet veel tijd om de stad te ontdekken maar in de weekeinden ben ik (gewapend lonely planet) de toerist aan het uithangen. Er zijn veel wijken en gebieden met allen verschillende bezienswaardigheden en karakteristieken. Dit maakt de stad divers en uniek om te ervaren.

Daarnaast ben ik aan het integreren in de internationale community die hier in Shanghai is gevestigd. Dit zijn over het algemeen expats (waaronder veel Nederlanders) die voor westerse bedrijven een aantal jaar in China werken en wonen. Met deze groep wordt er op vrijdagmiddag/avond geborreld en op zaterdag spelen we de wekelijkse hockeywedstrijd op een veld aan de rand van de stad.

Ook de dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen, kunnen in China een unieke ervaring zijn. Bijvoorbeeld het kopen van groente en fruit. Hiervoor ben ik al een paar keer naar een markt gegaan bij mij in de buurt. Ze herkennen mij daar ondertussen omdat ik een van de weinige westerlingen ben die na werk, in pak, groente en fruit komt kopen. De afgelopen keren ben ik naar dezelfde kraam gegaan die wordt gerund door een oudere vrouw. Met handen, gebaren en af en toe een Chinees woordje, kiest zij de beste groente en fruit voor mij uit: we verstaan elkaar niet, maar we begrijpen elkaar wel!

祝你安好
Jasper Sernee

Share.

Comments are closed.