Michel de Spijker is op dit moment testcoördinator/testmanager van een project binnen Achmea. Lees hieronder over zijn ervaring.
“Het project is groot en de druk is hoog. Nu wordt er wel gezegd dat druk het beste in mensen naar boven brengt. Maar is dit wel zo? En geldt dat ook voor een starter?
Bij de start van het project is alles netjes gepland, men weet wat er komen gaat. Het project wordt vervolgens op dag en/of weekbasis gestuurd. Maar wat als je achter begint te lopen? Zaken gaan door elkaar heen lopen. Wat heeft dit voor gevolgen? Zijn we dan wel op tijd klaar? Op dat moment worden vaak de zeilen bijgezet om de deadlines als nog te halen. Maar wordt dan wel de juiste kwaliteit geleverd? Want iets opleveren met veel fouten, leidt tot veel rework en daarmee tot extra kosten en een langere doorlooptijd.
Pas tijdens een vakantie merk je wat een dergelijke periode met je doet. Het is zeer interessant, maar het is niet continue vol te houden. De druk heeft dan absoluut een negatieve invloed. Daarom ben ik na mijn vakantie anders tegen het project aan gaan kijken. Ik trek het mij nog evenzeer aan, maar 24/7 hieraan denken is niet gezond. Achmea vraagt haar medewerkers om betrokken te zijn bij het werk, maar niet om altijd met je werk bezig te zijn.
Wat heb ik hier van geleerd? Duidelijke taken formuleren met een realistische deadline, taken volledig afronden voordat er aan allerlei nieuwe zaken begonnen wordt, overzichten maken waardoor je je zelf niet verliest als de druk weer hoog oploopt. Ik merk aan mijzelf dat ik op dezelfde betrokken manier kan deelnemen aan het project, maar dat mijn hoofd er niet meer vol mee zit. Dit zorgt ervoor dat je niet continue die druk ervaart, ook al is deze er wel. Je kunt je werkzaamheden goed uitvoeren en je wordt meer bestand tegen de druk. Of dat betekent dat de druk nooit meer te hoog zal worden? Ongetwijfeld niet….
Mijn conclusie is dat druk zeker helpt om het beste in mij naar boven te halen. De valkuil is echter dat je door de druk in een persoonlijke chaos terecht kan komen. Daarom is het belangrijk om op het juiste moment een stap terug te doen en je zelf af te vragen: waar ben ik mee bezig? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik de gewenste resultaten opleveren, zonder dat de druk mij teveel wordt? Op dat moment leer je aan de hand van je eigen ervaringen en maak je weer een stap in je ontwikkeling.”