Steeds vaker lees je dat organisaties gehackt worden. Slachtoffers worden gechanteerd voor bijvoorbeeld geld. Het lekken van vertrouwelijk informatie, beschadigd namelijk je imago. Om dit te voorkomen schakelen organisaties instanties in om de organisatie beter te beveiligen. Deze instanties zijn ethical hackers. In deze blog lees je wat een ethical hacker doet, hoeveel een ethical hacker verdient en hoe je een ethical hacker wordt.
Wat doet een ethical hacker?
Als ethical hacker ben je bezig je vaardigheden in te zetten om problemen bloot te leggen, of aandacht te vragen voor risico’s die bedrijven lopen. Je controleert hiermee of de beveiliging van informatie op orde is. Bedrijven zijn tegenwoordig steeds vaker opzoek naar ethical hackers.
Je kunt als ethical hacker geld verdienen door onder andere awareness te creëren. Veel bedrijven zijn zich bewust van de risico’s die er spelen omtrent hun beveiligignssysteem. Bijna elke dag wordt er wel ergens ingebroken met een flinke schade tot gevolg. Denk aan de grootschalige hack in november 2014 bij Sony, waarbij interne informatie van werknemers werd gestolen. Als ethical hacker ga je dit soort schandalen nabootsen, om te laten zien hoe makkelijk je in een bestaand systeem kunt inbreken. Je bent dan de goedaardige ‘white hat’ hacker die de digitale wereld veiliger helpt te maken.
Als ethical hacker kun je naast awareness creëren ook op zoek gaan naar fouten in een bepaalde code of in een bepaald beveiligingssysteem. Veel grote organisaties schrijven tegenwoordig wedstrijden uit voor het ethical hacken, waar ethical hackers de kans krijgen om zo snel mogelijk door de beveiliging heen te breken. Het bedrijf kan deze informatie dan weer gebruiken om voor een betere beveiliging te zorgen.
Hoeveel verdient een ethical hacker?
Als ethical hacker is je salaris natuurlijk afhankelijk van je werkervaring. Heb je 1 tot 4 jaar werkervaring, dan ligt jou salaris rond de 41.000 euro per jaar. Bij 5 tot 9 jaar werkervaring als ethical hacker, verdien je al gauw rond de 56.000 euro per jaar. Heb je meer dan 9 jaar werkervaring, dan ligt jou salaris rond de 80.000 euro per jaar. Houd er wel rekening mee dat je salaris verschilt per opdrachtgever.
Hoe wordt je een ethical hacker?
Wil je een carrière als ethical hacker, dan zul je een echte fanatiekeling moeten zijn. Om een goede hacker te worden dan is er volgens van Duijn, Directeur van Testconsultancy bedrijf PassQuat BV, toewijding nodig. Een echte hacker is volgens hem dan ook 24 uur per dag met zijn werk bezig en kan zich volledig focussen op een probleem. Volgens van Duijn dien je behoorlijk ambitieus te zijn en bereid te zijn constant te studeren. Na een opleiding Certified Ethical Hacker ben je dan ook niet zomaar klaar.
Naast passie voor het vak en een flinke toewijding is de vertrouwenskwestie een van de belangrijkste zaken voor een bedrijf bij het binnenhalen van een ethische hacker. Je zult je namelijk te werk gaan met vertrouwelijke gegevens. Het is dus erg belangrijk dat je bevindingen als ethical hacker binnenskamers blijft en alleen gedeeld wordt met de opdrachtgevers. Vaak mag je als ethical hacker zelfs geen informatie delen met het personeel van het bedrijf. Dit vraagt dus veel van je integriteit. Kun jij je hierin vinden en zou je graag een carrière willen als ethical hacker? Kijk dan vooral op de website van PassQuat. Zij zijn momenteel namelijk opzoek naar ethical hackers.
Veel succes met je nieuwe beroep!
Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeship, business course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!