Deze 8 collega’s zijn niet succesvol

0
Leestijd: 3 minuten

We hebben er allemaal wel eens een – of meerdere – gehad: irritante collega’s. Die ene die nooit ophoudt met praten terwijl je een deadline probeert te rammen, die ander die ervandoor gaat met jouw ideeën, of iemand die ervoor zorgt dat jij een all-nighter moet doen omdat hij of zij een dikke fout heeft gemaakt, enzovoort. Je collega’s kunnen er niets aan doen, ze zijn intelligent en capabel genoeg (meestal). Ze hebben gewoon de sociale skills van een washandje. Wij zetten 8 types collega’s  op een rij, zodat jij weet welke personen je niet moet zijn.

#1. De afstammeling van Narcissus

Houdt meer van zichzelf dan van het bedrijf. Alles dat jij doet is zijn/haar uitdaging om het beter te doen. Arrogantie is vals zelfvertrouwen. Behalve onzekere tienermeisjes, vindt niemand dat leuk. In feite heeft deze persoon twee bureaus nodig: een voor zichzelf, een voor het ego. Uit onderzoek is gebleken dat arrogante leute slechter presteren en dat zij meer cognitieve problemen hebben dan anderen. Cadeautip; spiegeltje.

#2. De lafaard

Een grote mond tegen iedereen over de grote baas, maar wanneer de baas iets vraagt is alles goed en wel. Mensen die worden overspoeld door angst gedragen zich raar. Ze geven anderen de schuld en schuiven alles van zich af. Erg aangenaam voor de collegae. Hallo, verantwoordelijkheidsgevoel?

#3. De sfeerspons

Ook wel de sfeerdemoon of ‘dementor’ genoemd. Wanneer de sfeerdemoon de kantoorburelen binnen wandelt wordt het op slag drie graden koeler. De lichten dimmen en het begint zachtjes te waaien. Iedereen begint plots zijn ergste nachtmerries te herinneren. Brr. Deze persoon ziet niets positief, zelfs in de meest onschuldige acties ziet de dementor een probleem. Noemt zichzelf vaak ‘een realist’, anderen noemen deze persoon eerder een eikel.

#4. De ja-knikker

Confrontatie is eng. Zolang we maar ja blijven roepen gaan we die vanzelf uit de weg. Dit is de persoon die op de kinderen past wanneer de rest van het kantoor met een  sloepje over de grachten dobbert. Eigenlijk heeft iedereen medelijden met de ja-knikker, de ja-knikker is het daar natuurlijk mee eens.

#5. De-lult-veel-poetst-niet-collega

Weet nog een vriezer aan een ijsbeer te verkopen. Doet het alleen niet. Deze brallert kletst veel, maar krijgt weinig voor elkaar. Een goeie die er niet intrapt, maar wat genereert iemand nu echt aan inkomsten? Goede vraag. Is ook altijd even te druk om dat ene probleem ‘aan te vliegen’. Kun jij wel even doen toch?

#6. De groepsdenker

Groepsdenkers zijn net elektriciteit; ze kiezen de weg van de minste weerstand. Hun meest beroemde uitspraak: ‘zo deden we het altijd al.’ Als jij zelf ook merkt dat jouw mening altijd hetzelfde is als die van iedereen, denk dan: de status quo leidt nooit tot grootsheid.

#7. Het slachtoffer

Ze hebben allemaal de pik op mij. Deze persoon moet gewoon nog even uit de puberteit komen. Trap er niet in, ze schuiven alle verantwoording weg. Voor deze mensen zijn kansen niet bedoeld om te grijpen, maar bedoeld als uitweg. Vermoeiend..

#8. De sorry-sorry-sorry-zegger

Deze herkent iedereen wel. De ik-zeg-duizend-keer-per-dag-sorry-maar-heb-geen-spijt-collega. Waar de een zich wel wat vaker mag verontschuldigen, doet deze persoon het veel te vaak. Het gebrek aan zelfvertrouwen botviert zich door elke minuut een excuus te maken. Hun faalangst overheerst wanneer zij een idee proberen te pitchen. Het idee wordt vervolgens weer teniet gedaan door een ‘sorry, het is niet het beste idee.’ Als je echt vindt dat je iets moet delen, moet je erachter staan. Met volle kracht, ook al is het echt een slecht idee.

Dus?

Ken je kwaliteiten, wees geen enorme karikatuur van jezelf (tenzij je merkt dat mensen dat wel waarderen) en wees je bewust van jezelf. Zolang je een goed EQ (emotionele intelligentie) hebt, kom je een heel eind.

Herken je jezelf als een van deze collega’s types? Het is niet het einde van de wereld. Als je wilt veranderen: je hebt slechts een beetje zelfbewustzijn en een sterke wil nodig. Doe de test en kom erachter welke soort collega jij bent.

Ben je benieuwd hoe je je wel moet gedragen? Lees hoe je professioneel over komt. 

Deel dit bericht

Comments are closed.