Moonquête – Betweters, prestatiehooligans en meer

0
Leestijd: 3 minuten

Young professionals zijn de toekomst, dus we moeten erg zuinig op ze zijn. Wat vinden ze fijn? Wat vinden ze juist heel erg vervelend? En welke dingen maken ze eigenlijk geen moer uit? Grootschalige enquêtes moeten deze vraagstukken beantwoorden. We zullen je de SPSS analyses besparen hoor. Je krijgt de resultaten in hapklare brokken voorgeschoteld in de vorm van een blog. Stuur je werkgever een linkje door; wie weet kun je dan op meer begrip rekenen! Vandaag in Moonquête 4: het vervelendste groepslid.

Het projectgroepje

Iedereen heeft weleens in een groep aan een project gewerkt. In een groep ben je op elkaar aangewezen. De leden hebben hun eigen verantwoordelijkheden en samen werk je toe naar het resultaat.

Het mooie aan een groep is ook dat hij vaak bestaat uit heel verschillende individuen. Dit leidt soms tot hele nuttige discussies, maar ook tot de nodige wrijving. Sommige mensen lijken gewoon met niemand samen te kunnen werken. Moongro vroeg zich af: wie is nou het allervervelendst binnen een projectgroepje?

De prestatiehooligan

In elke groep heb je mensen die het project in goede banen proberen te leiden. De controlfreak doet dit meestal nét even te ijverig. Ze zitten er altijd bovenop en het zweet staat ze op het voorhoofd wanneer iets niet loopt zoals gehoopt. Wanneer er een deadline niet gehaald wordt, kunnen ze helemaal doorslaan. Denk hierbij aan vliegende stoelen, scheurende kleding en rake klappen op ‘Don’t stop me now’ van Queen. Wanneer de controlfreak zijn of haar beste imitatie doet van de Tyrannosaurus Rex uit Jurassic Park, weet je dat het tijd is om te rennen. Ga naar de dichtstbijzijnde wc en scroll daar een beetje door je Facebook-feed totdat je een bericht ontvangt van één van je andere teammaatjes.

Eerlijk is eerlijk; een projectgroepje kan niet zonder de controlfreak. De toewijding zorgt er immers wel voor dat de opdrachten op tijd af komen. Een kleine 10% van de respondenten gaf aan dat de controlfreak het vervelendst is.

Nee, dat moet zo

Slimme mensen zijn ook een must in de groep. Het is fijn dat ze je verder kunnen helpen wanneer dat nodig is. Ze hoeven er alleen niet zo de nadruk op te leggen..

Betweters zijn gewoon heel erg vervelend. Alle input van andere teamleden wordt elke keer weerlegd en grapjes worden altijd met wetenschappelijke argumenten onklaar gemaakt. Het ergste is dat ze meestal wel écht verstand van zaken hebben en daarom nog van pas komen ook. 17% van de Nederlanders kan deze persoon niet uitstaan en kan de betweter missen als kiespijn.

Wie wordt er als laatste gekozen?

De betweter is dus niet volksvijand nummer één. Naast de controlfreak en de betweter kwamen veel andere antwoorden. Het is blijkbaar heel lastig om samen te werken met mijn moeder, terwijl ene Johan er ook een potje van schijnt te maken. Maar er kan er maar één het ergst zijn. En het is niet Johan.

Die ene persoon die altijd achteruit gezakt in zijn stoel hangt. Altijd 30 minuten te laat komt voor een meeting of gewoon helemaal niet komt opdagen. Maar zijn of haar naam staat wel vermeld op het rapportage en in elke Powerpoint. Ruim de helft van de Nederlanders hebben een hekel aan een meelifter. Liefst 55% zegt de meelifter nooit vrijwillig in een groep op te nemen. Wanneer jij een meelifter bent, doe je er dan ook goed aan je houding ietwat aan te passen. Als iedereen het een beetje doorkrijgt, wordt het namelijk erg lastig om nog mensen te vinden die met jou willen samenwerken.

De andere reacties van de respondenten waren zeer uiteenlopend. De grappenmaker kan vaak goed opschieten met de andere groepsleden, terwijl de meningen over de stillere individuen vaak heel neutraal is. Wie vind jij het vervelendst?

Deel dit bericht

Comments are closed.