Collectieve arbeidsovereenkomst: bedrijfstak en ondernemings-CAO

0
Leestijd: 2 minuten

Wat is een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO)?

Een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) is een overeenkomst van de arbeidsvoorwaarden die schriftelijk zijn vastgelegd. Vaak word er bijvoorbeeld in je contractgesprek verwezen naar paragrafen in de CAO die van toepassing is op het bedrijf waar je mee in gesprek bent.

Een bedrijf gebruikt deze als standaard voor een contract van een werknemer. Zij kunnen echter onderhandelde arbeidsvoorwaarden toevoegen. Afspraken in de CAO betreffen bijvoorbeeld  loonschalen, vakantiedagen, ontslag en pensioen. Het kan als standaard gelden voor 1 of meer werkgevers, werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties (vakbonden).

De afspraken in een CAO zijn vaak voordeliger dan de minimum arbeidsvoorwaarden van de wet. Een CAO moet minstens alle wetten nakomen. Als een bedrijf geen CAO of eigen standaard arbeidsvoorwaarden heeft, gelden de wetten opgesteld door de overheid. Een tip is om dit op papier te zetten.

Er zijn verschillende soorten CAO’s.

De eerste is een ‘bedrijfstak-CAO’. Vanzelfsprekend geld de CAO binnen een bedrijfstak/sector. Werkgever(s) of werkgeversorganisatie(s) en werknemersorganisatie(s) van dezelfde sector stellen deze CAO samen. Oorspronkelijk moeten alleen deze partijen de CAO gebruiken, maar bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kan er gevraagd worden of de CAO kan worden toegepast op de gehele bedrijfstak. Zo moeten ook werkgevers die niet bij de CAO-partijen horen zich hier aan houden. Met een formulier dispensatie van AVV kan een werkgever zich hier weer van ontbinden.

De tweede soort CAO is een ‘ondernemings-CAO’. Vaak is dit afgesproken tussen één werkgever en een werknemersorganisatie. De CAO geld alleen binnen het bepaalde bedrijf en zullen in vele gevallen extra toevoegingen hebben die specifiek voor het bedrijf gelden. Sommige bedrijven kiezen er bijvoorbeeld voor om een winstdeling in hun CAO op te nemen.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.