Op welke manieren kom je aan een baan? – Moongro

0

Als je nog aan het studeren bent hou je je er misschien nog niet zoveel mee bezig. Maar het is een vraag die een steeds grotere rol gaat spelen: Hoe vind ik eigenlijk een baan? Er zijn vele manieren om een baan te vinden, sommige manieren passen misschien meer bij jou dan andere. Vandaar dat ze hier nog even allemaal op een rijtje staan.

Vacatureoverzichten

Ten eerste, de meest gebruikte manier onder jongeren, een vacatureoverzicht. Er zijn vacatureoverzichten in verschillende vormen. Sommige vacaturebanken halen automatische alle vacatures die ze tegenkomen van internet. Andere vacaturebanken hebben echt klanten die vacatures plaatsen. Deze vacaturebanken zijn vaak wat meer specialistisch. Zo heb je een vacatureoverzicht alleen voor traineeships, inhousedagen en businesscourses.

LinkedIn

Via LinkedIn kun je ook veel banen tegenkomen. Je kunt zelf zoeken naar organisaties maar ook kijken op de speciale jobfeed van LinkedIn. Dit kun je zien als een eigen vacaturebank waar organisaties snel hun eigen vacatures kunnen plaatsen. Het mooie van dit systeem is dat je vaak kunt zien hoeveel mensen er al gesolliciteerd hebben en hoelang de vacature al online staat. Dit geeft je een beter beeld van je kansen.

Naast zelf zoeken en de jobfeed kun je een eigen bericht plaatsen op je tijdlijn. Misschien heeft één van jou connecties wel een goede tip of kent diegene de juiste persoon die jou verder kan helpen. Ook heb je zogenoemde “verbinders” op LinkedIn. Dit zijn mensen met vele duizenden connecties die jou bericht kunnen delen. Verbinders kunnen jou voorstellen bij mensen die je anders nooit zelf had kunnen vinden.

Tot slot kun je op LinkedIn bij je carrière-interesses de status: “aan” aanvinken. Dit laat recruiters weten dat je openstaat voor een nieuwe uitdaging. Zo komen we ook bij de volgende manier.

Recruiters

Recruiters zijn er in verschillende vormen en maten, ze kunnen ongewild contact met je opnemen of juist als jij zelf hebt aangegeven dat je geïnteresseerd bent. Let wel op bij recruiters of hun motivatie op de juiste plek is. Sommige recruiters willen graag targets halen en kunnen je proberen te pushen naar een functie die niets voor jou is. Gelukkig zijn er heel veel recruiters die echt kijken naar wie jij persoonlijk bent en je ook echt willen helpen. Wees daarom ook niet bang zelf contact op te nemen met een recruiter, ze kunnen zomaar connecties hebben bij jou droombedrijf. Ook scheelt het als je zelf niet echt weet waar je naar moet zoeken. Recruiters komen met voorstellen waarna jij kan kijken of dit iets is wat bij jou past. Lekker makkelijk!

Social Media

Sommige organisaties delen hun openstaande vacatures via hun social mediakanalen. Mocht jij graag willen werken bij specifieke organisaties is het daarom verstandig deze te volgen via hun social mediakanalen. Hiernaast is het ook leuk om via een kanaal als Instagram vaak een goed beeld te krijgen hoe collega’s met elkaar omgaan en wat voor evenementen er worden gehouden.

Zelf Zoeken

Daarnaast kun je natuurlijk zelf gaan zoeken. Via berichten van je connecties op social media kom je misschien in aanraking met organisaties waar jij graag zou willen werken. Het kan natuurlijk dat er momenteel geen vacatures zijn. Je kunt altijd proberen jezelf even voor te stellen door een e-mail te sturen. Mocht het niets opleveren kan het altijd een goeie binnenkomen zijn voor in de toekomst. Of misschien hebben ze over een jaar wel plaats voor jou en sturen ze je toch nog even een bericht.

Dit kan je natuurlijk ook doen door zelf op Google aan de slag te gaan. Kijk naar bedrijven waar jouw interesses liggen en of ze vacatures hebben openstaan. Mocht er niets zijn kun je ook kijken naar eventuele partners of vergelijkbare organisaties. Niet alle vacatures staan op alle vacaturebanken dus misschien vind jij wel iets waar je snel een reactie op krijgt!

Google Jobs

Tot slot komt waarschijnlijk binnenkort Google Jobs uit, dit zal een vergelijkbare service zijn als LinkedIn op dit moment levert. Een platform waar je allemaal verschillende banen op zal kunnen vinden. Voor nu weten we hier alleen nog weinig over!

Aanmelden Talentpool

 

 

Deel dit bericht

Comments are closed.