Innovatie en Toekomst van Zorg – Masterclasses bij OchtendMensen

0
Leestijd: 2 minuten

Leren en ontwikkelen is een belangrijk onderdeel van het werken bij OchtendMensen. Naast het volgen van trainingen op het gebied van advies- en projectvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling sluit je ook aan bij een marktkring. Met deze marktkring verdiep je jezelf door middel van masterclasses en marktkringavonden meer inhoudelijk in een bepaalde sector. Adviseur Fenna Reuvers werkt sinds oktober 2018 bij OchtendMensen en vertelt je in deze blog meer over de Marktkring Zorg en de masterclass die zij recent volgde.

Met mijn achtergrond in gezondheidswetenschappen, was mijn keuze voor de zorg-marktkring snel gemaakt. Om je een beter beeld te geven van hoe zo’n masterclass er uit ziet, neem ik je graag mee terug naar vrijdag 28 juni, waarop ik met mijn zorg-collega’s een masterclass innovatie en toekomst van zorg volgde bij Bartiméus. Een actueler thema kan niet toch? Bartiméus is een expertise organisatie voor mensen met een visuele beperking. Naast dat ze eigen scholen, woonvoorzieningen en vormen van dagbesteding hebben, zijn ze ook actief in onderzoek, diagnostiek en behandeling. 

We begonnen de dag stipt om 09.00 uur en werden hartelijk ontvangen in de Kapel in Doorn, een van de locaties van Bartiméus. Na een introductie en kennismaking tussen OchtendMensen en Bartiméus, gingen we echt van start. Vandaag zouden we meer te weten komen over hoe Bartiméus bezig is met innovatie en technologie, een hot-topic binnen de zorg. Omdat Bartiméus zich richt op een complexe groep, was het van belang om eerst zelf een gevoel te krijgen bij deze doelgroep. Daarom mochten we ervaren hoe het is om als slechtziend of blind persoon door het leven te gaan. In duo’s kregen we een zicht-ontnemende bril op en gingen we een blokje om op het terrein. Tegelijkertijd werden we meegenomen in een eerste innovatie. Op het gehele terrein hebben ze namelijk beacons geplaatst. Enerzijds om specifieke locaties te markeren met geluidsfragmenten en tevens om aan de hand van geluidsopdrachten spelenderwijs beweging te stimuleren voor de doelgroep van Bartiméus. Zo werd ons bijvoorbeeld gevraagd appels te plukken in hoge bomen of stampvoetend als een olifant door het bos te lopen. Ja ik zie je al denken, maar probeer het maar eens uit, het is vermoeiender dan je denkt!

Met deze ervaring op zak was het tijd om meer de diepte in te gaan op diverse innovaties die lopen binnen Bartiméus. Naast korte presentaties over de innovaties zelf, werden we ook meegenomen in de werkwijze die zij hanteren. Nieuwe ideeën komen terecht in de ideeën generator, waarna een concept wordt ontwikkeld om uiteindelijk over te gaan tot het uitvoeren van een pilot. Is het een succes? Dan zal worden besloten of het idee geïmplementeerd wordt binnen de organisatie. 

De focus in de ochtend lag vooral op de praktijk, in de middag zijn we aan de slag gegaan met de theorie van Design Thinking. Een methode waar ideeën worden gekanteld om zo complexe vraagstukken op te lossen. Na een introductie op deze methode zijn we in groepen Design Thinking gaan toepassen op een casus van Bartiméus. “Hoe zorg je ervoor dat een blind of slechtziend kind probleemloos kan mee gymmen tijdens een reguliere gymles”? Na heel wat – out of the box – brainstormsessies had iedere groep een oplossing en werd deze gepitcht voor werknemers van Bartiméus. Met het winnende idee gaan ze verder aan de slag. 

Een geslaagde dag voor ons én Bartiméus. Wij hebben meer kennis opgedaan in een voor ons nog onbekende organisatie en Bartiméus heeft er een nieuw idee bij voor de ideeën generator. Een mooie win-winsituatie voor beide partijen.

Benieuwd naar het werken bij OchtendMensen? Kom naar onze Inhousedag!

Share.

Comments are closed.