OchtendMensen – Van inhousedag tot solliciteren

0
Leestijd: 3 minuten

Lees hieronder de ervaring van Zinzi tijdens de inhousedag en het solliciteren bij OchtendMensen.

Solliciteren

Een master arbeid- en organisatiepsychologie en business studies op zak, maar dan? Ik ben breed geïnteresseerd, heb geen specifieke voorkeur voor een publieke of private organisatie, multinational of klein bedrijf. Ik heb wel bijbaantjes gehad maar vooral in sectoren waarvan ik weet dat ik daar in iedere geval niet in wil werken (horeca, toerisme).

Dagen bracht ik door surfend op internet, op zoek naar interessante vacatures. Naarmate ik langer werkloos thuis zat, begon de paniek langzamerhand toe te slaan. De vraag die steeds in mij opkwam was: op welke baan kan ik het beste solliciteren?

Het adviesvak

Bij toeval stuurde een vriendin de vacature door van junior adviseur bij OchtendMensen. “Dit past perfect bij jou!”, was haar oordeel. Na het bestuderen van de website werd ik steeds enthousiaster en kreeg ik het gevoel dat ze gelijk had. Als je houdt van een afwisselende en dynamische omgeving waar geen een dag hetzelfde is, zit je bij een adviesbureau goed op je plek.

Bij OchtendMensen werken 30 jonge adviseurs aan opdrachten bij de overheid, in de zorg en in de infrastructurele sector. OchtendMensen is een dochteronderneming van het gerenommeerde adviesbureau Twynstra Gudde, waardoor je veel kennis kunt halen bij ervaren senior adviseurs.

Cultuur

Tijdens de inhousedag van OchtendMensen viel mij meteen op dat er een gezellige, enthousiaste sfeer hangt onder de jonge adviseurs. Ik kreeg de kans met een aantal adviseurs te praten en probeerde een lijn te ontdekken in het type mens dat hier werkt. Hoewel het stuk voor stuk totaal verschillende types zijn, kon ik toch gemeenschappelijke kenmerken ontdekken. Een OchtendMensen medewerker typeert zich als: gedreven, sociaal, vriendelijk, resultaatgericht en verantwoordelijk. Ik vond het erg leuk om te zien dat de talenten naast hun externe opdrachten bij opdrachtgevers ook ‘samen een bedrijf runnen’. Zo pakt iedere adviseur interne klussen op zoals acquisitie, werving en selectie en marketing en communicatie. Ik heb de cultuur van OchtendMensen tijdens deze dag als erg prettig ervaren. Je merkt een goede balans tussen informele laagdrempeligheid en professionaliteit en ambitie.

Persoonlijke en professionele groei

Wat mij het meest aansprak in OchtendMensen is de combinatie van werken en leren. Ik vind het echt heel bijzonder hoeveel er geïnvesteerd wordt in de adviseurs. Zo volgen de adviseurs tijdens het driejarig traineeship naast hun opdrachten drie ‘kerntrajecten’. In een periode van drie maanden wordt er middels trainingen, literatuur en gesprekken gewerkt aan thema’s die het adviesvak en projectmanagementvak raken. De trainingen zijn gericht op het ontwikkelen van zelfkennis in relatie tot het uitoefenen van je professionele rol. Tijdens trainingen komt theorie en praktijk aan bod, oefen je met acteurs en is er tijd voor reflectie en voor speedcoaching.

Naast deze kerntrajecten zijn er de ‘leercommunities’. Met maximaal 6 anderen krijg je de mogelijkheid een thema naar keuze verder uit te diepen en krijg je tijd en budget om hier zelf invulling aan te geven.

Om ervoor te zorgen dat de talenten zich ook in hun opdrachten maximaal ontwikkelen vinden er om de paar maanden coachingsgesprekken plaats met de talentmanager. Tijdens deze gesprekken wordt er gekeken hoe je binnen je opdracht effectiever kunt handelen en kunt sturen op resultaat. Je krijgt advies over hoe je je sterke kant kunt uitbouwen en aan je ontwikkelpunten kunt werken.

Voor informele begeleiding worden alle nieuwe talenten gekoppeld aan een ‘buddy’, een ouderejaars die tips en tricks geeft over werk in de breedste zin van het woord.

Help! Solliciteren!

Het einde van de inhousedag kwam in zicht. Ik kreeg het spaans benauwd toen bekend werd hoe de sollicitatieprocedure bij OchtendMensen verloopt. De procedure bestaat uit 4 rondes waarbij de sollicitant een filmpje, cv, cijferlijst en motivatiebrief inlevert, een capaciteitentest maakt, twee gesprekken voert en deelneemt aan een assessmentdag. . Dat schrikt wel even af… Toch viel het achteraf mee, met als eindresultaat na het solliciteren: aangenomen!

 

Deel dit bericht

Comments are closed.