Zo herken je een rookie!

0
Leestijd: 3 minuten

Meesterschap na 20 uur!

Je hebt toch minimaal 10.000 uur relevante werkervaring nodig om het niveau van meesterschap te bereiken? Dat is jarenlang beweerd. En dat is zeker waar voor de complexe vaardigheden van bijvoorbeeld artsen, sporters en musici. Voor heel veel andere vaardigheden geldt echter dat je er al aardig bedreven in kunt worden na slechts 20 uur oefenen.

Daarom zien we in de praktijk dat ervaring lang niet altijd de beste voorspeller is voor succes. Soms leidt ervaring juist tot blinde vlekken voor nieuwe mogelijkheden; als je intuïtief al aanvoelt wat er moet gebeuren, kan het lastig zijn om je open te stellen voor nieuwe informatie en om anderen te betrekken. Onze hersenen stoppen met werken zodra een gewoonte is gevormd.

Rookie smarts: een mindset

Gedwongen door hun gebrek aan ervaring zijn juist starters erg sterk in het mobiliseren en verbinden van de kennis en vaardigheden van anderen. En dit blijkt veel meer impact op onze prestaties te hebben dan de hoeveelheid ervaring. Leiderschapsgoeroe Liz Wiseman noemt deze manier van denken en werken rookie smarts.

Rookie smarts zijn is een keuze, een mindset. Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoeveel ervaring je hebt, je kunt altijd (weer opnieuw) beginnen om te denken met de openheid en wendbaarheid van een starter. Hoe herken je een rookie smarts mindset?

Van backpacker tot kolonist

Een rookie smarts mindset wordt gekenmerkt door 4 soorten gedrag. Dat van een:
1. Backpacker: reist zonder veel bagage en met niets te verliezen. Dit geeft ruimte en vrijheid om nieuw terrein en nieuwe mogelijkheden te verkennen.
2. Jager-verzamelaar: houdt alert de omgeving in de gaten en vraagt anderen om advies.
3. Vuurloper: neemt kleine, berekende stappen, beweegt snel en vraagt continu om feedback om op het juiste pad te blijven.
4. Pionier: beweegt op onbekend en oncomfortabel terrein, improviseert en werkt onvermoeibaar door.

De tegenhangers van dit gedrag zijn, de:
1. Conservator: vertrouwt op een bewezen aanpak en eerder succes en handhaaft daarmee de status quo.
2. Lokale gids: kent zijn omgeving. Gaat niet op zoek naar nieuwe informatie, blijft dicht bij wat bekend is en geeft advies in plaats van er om te vragen.
3. Marathonloper: voelt zich capabel en loopt de wedstrijd in een regelmatig tempo. Vertrouwt op de automatische piloot óf neemt juist grote, onvoorzichtige stappen zonder af te stemmen met andere kritische stakeholders.
4. Kolonist: blijft in de comfort zone, volgt protocollen en vertrouwt op wat werkt.

Het gaat niet vanzelf

Het gaat hier niet om het indelen van mensen in hokjes. Dit zijn gedragspatronen waar we ons allemaal deels in herkennen. Vaak vertonen we ‘groentjes-gedrag’ in de ene situatie en ‘routiniers-gedrag’ in een andere situatie, ingegeven door de context, onze aannames en onze mindset. We kiezen hier zelf in, we zijn geen slachtoffer van de omstandigheden maar hebben zelf het stuur in handen. Het vraagt om een bewuste inspanning om rookie smart te blijven, onze natuurlijke neiging is om in onze comfort zone te blijven.

Hoe zorg je ervoor dat je het stuur zelf in handen houdt? Allereerst door voor jezelf te bepalen of je nog steeds in je learning zone zit of dat je onbewust vast bent komen zitten in je comfort zone. Als je weet dat je op bepaalde punten in je comfort zone zit, ga dan op zoek naar situaties waarin je niet kunt terugvallen op je ervaring en track record en zo gedwongen wordt om weer te denken en te handelen als een beginneling. Elke dag iets nieuws leren en werken op de toppen van je kunnen leidt tot bevlogenheid en meer werkplezier. Als je er eenmaal mee begint kun je niet meer stoppen en blijf je een eeuwige rookie.

 

Over de auteur

Door: Ingrid van Tienen
Datum: 08-02-2017
Adjunct Directeur ORMIT

Deel dit bericht

Comments are closed.