Waanzinnige beroepen – HA, BIER

0
Leestijd: 3 minuten

Het ene beroep is altijd leuk en afwisselend, het andere beroep is saai en kleurloos. Om de leukste baantjes in de spotlight te zetten, zet Sollicitatieblog de meest waanzinnige beroepen ter wereld op een rij. Elke week belichten wij één van jouw potentiële droombanen. Vandaag deel 12: de speciaalbier-brouwer.

Bier en frieten, lalalalala

Mei 2017 loopt op zijn einde en het is heerlijk warm. Duizenden Nederlanders hebben ervoor gekozen een terrasje te pakken. Vaak betekent dat verbrande armen, een verbrande nek en dikke zweetplekken onder je oksels. Omdat je niet wilt sterven van de honger, staat er patat of een bord borrelhapjes op tafel. Maar een ijskoud biertje maakt deze dag natuurlijk compleet!

Op een warme dag is bier misschien wel het lekkerste drankje dat er bestaat. Een koud biertje maakt eigenlijk altijd deel uit van de standaard barbecue-, strand- of zwemuitrusting. Maar zou je bier niet nog lekkerder smaken als je het zelf gebrouwen had?

Ober, er zit een haar in m’n bier

Bier brouwen is niet het moeilijkste wat er is. Het proces op zich is redelijk eenvoudig. Binnen een paar uur heb je het proces afgerond en hoef je het mengsel alleen nog maar te laten staan zodat het kan gisten. Dit simpele proces zorgt er echter wel voor dat je je eindproduct slechts een pilsje mag noemen. Als je liever met smaken wilt spelen en een echt speciaalbiertje wilt brouwen, moet je het anders aanpakken. The devil is in the details.

Speciaalbier kom je tegen in alle smaken. Je zou haast denken dat alles al een keer geprobeerd is. Experimenteren met de gekste smaakcombinaties is de afgelopen jaren helemaal in. Bieren met koriander of met een fruitige smaak kennen we natuurlijk allemaal, maar er zijn ook brouwers die geen grenzen kennen. Je hebt bieren met avocado’s, oesters en bieten. Maar ook met pizzasmaak, stierenballen, curryworst en spek met esdoornsiroop. In de Verenigde Staten zit er zelfs een brouwer die bier maakt van het natuurlijke gist dat in zijn baard voorkomt. Het bier dat in deze brouwerij wordt gebrouwen, wordt dus gemaakt met baardhaar..

Gefronste wenkbrouwers

Als je denkt dat je een smaak kunt bedenken die net zo origineel is, zou je het eigenlijk gewoon eens moeten proberen. De baardbiertjes gaan als warme broodjes over de toonbank, dus je kan wel stellen dat er in de wereld van speciaalbier niets te gek is. Als jouw idee aanslaat, kan je als bierbrouwer natuurlijk goed binnenlopen. Met de goeie publiciteit kun je de gekste dingen verkopen en de combinatie met een hip product als speciaalbier is dan toch opeens erg interessant.

Het spreekt wel voor zich dat het salaris van een bierbrouwer ontzettend verschilt. Sommigen worden er rijk van, sommigen kunnen maar net of misschien wel niet rondkomen. Maar als je ervan kunt leven is het toch een prachtbaan. Je werkt in een prachtige branche, met heerlijke producten. In de opkomende markt van speciaalbier kan het ook ontzettend snel gaan. Een Nederlandse brouwer van 23 jaar behoort bijvoorbeeld sinds januari 2017 bij de beste tien brouwers ter wereld. Als je dit leuk vindt, moet je er gewoon voor gaan. Voor je het weet bestelt heel Nederland volgende zomer jouw bier op het terras.

Zelf bier brouwen?

Met een do-it-yourself brouwkit kan je jouw dromen alvast proberen waar te maken. Neem een keer een dag vrij om met wat smaken te spelen en maak er wat moois van. Als het je niet meteen lukt is dat natuurlijk geen probleem; er zijn zat mensen die je kunnen helpen.

Je kan contact opnemen met hobbybrouwers die je het een en ander kunnen leren of een workshop bier brouwen volgen. Je kan natuurlijk ook gewoon een brouwerij of een brouwmeester opbellen. Tegen betaling is het vaak mogelijk om hun uitrusting te gebruiken. Veel kleine brouwerijen huren ook een ruimte van een grotere brouwerij. Zonder alle spullen aan te schaffen is het dan toch mogelijk om een groter hoeveelheid bier te brouwen en naar lieve lust te experimenteren. Word jij de volgende grote naam in de bierwereld?

Deel dit bericht

Comments are closed.