Sneak Peek @ Defensie met Estelle

0
Leestijd: 3 minuten
Sneak Peek met Estelle (26): voorheen student ‘Culture, Organization and Management’ aan de VU, en inmiddels haar tweede opdracht als projectleider Maatschappelijke Diensttijd bij Defensie afgerond binnen ons talent program!
Wat hield jouw opdracht bij Defensie in? 
Als projectleider van de Maatschappelijke Diensttijd bij Defensity College was ik verantwoordelijk voor het gehele reilen en zeilen van het project. Het project is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waarbij zij jongeren de mogelijkheid willen bieden om zich in te zetten voor de maatschappij, andere jongeren te ontmoeten en om zich tegelijkertijd ook te ontwikkelen in de brede zin van het woord.
De Minister van Defensie heeft daarna aangegeven dat zij ook graag met een programma zou willen aanbieden, waarbij jongeren hun maatschappelijke diensttijd bij Defensie kunnen vervullen. Naar aanleiding hier van was het de opdracht een project te bedenken waarmee het ministerie van Defensie zich ook kon aansluiten bij het netwerk en de subsidievoorwaarden.
En je volgde een andere Young Colfielder op, toch?
Ja, klopt! Rowan (Trainee Talent Program Team 19) is begonnen met het uitdenken van dit programma wat jongeren zouden kunnen volgen en ik heb deze opdracht na een paar maanden van haar overgenomen. Mijn opdracht was het om deze uitgewerkte ideeën daadwerkelijk uit te laten voeren, rekening houdend met alle stakeholders en de opgestelde voorwaarden van het programma.
Wat vond je leuk en waarvan heb je het meest geleerd tijdens deze opdracht? 
Ik vond het ontzettend leuk om onderdeel te zijn van een organisatie, waar je anders niet zo snel binnenkomt. Het was een hele bijzondere omgeving waar ik veel van heb geleerd. Niemand in mijn directe omgeving werkt(e) voor zo’n soort organisatie. Hierdoor was alles voor mij super interessant en nieuw. Vanaf het begin dat ik mijn opdracht begon, keek ik mijn ogen uit. Als ik over het terrein liep, waar ons kantoor was, was ik een van de weinige mensen die niet in een militair uniform rond liep. In het begin was dat even wennen, maar in de loop van de tweede maand haalde ik juist heel veel kracht uit mijn rol als ‘burger’ (zo word je genoemd als niet-militair). Het was vaak genoeg lastig om ergens binnen te komen met mijn beperkte Defensie kennis en zonder militaire rang. Hierdoor heb ik echt geleerd om te kijken naar mijn eigen kwaliteiten en hoe ik alsnog kon bijdragen. Ik leerde om sterk in mijn schoenen te staan en genoot daardoor van de verantwoordelijkheid. Wanneer je vertrouwen hebt in jezelf en daar ook echt in gelooft lukt veel meer dan je vooraf had verwacht.
Welk moment van je opdracht is je het meest bijgebleven?
Het leukste moment was toen ik bij de Minister van Defensie langs mocht komen om ons programma toe te lichten. Hierdoor heb ik geleerd dat mensen zoals ik, met minder werkervaring, al heel veel kunnen toevoegen aan een organisatie. Het was een super leerzaam en interessant gesprek en ik liep uiteindelijk met goed gevoel weg. Vooraf heb je natuurlijk altijd heel veel verhalen gehoord over haar, maar uiteindelijk realiseer je je dat zij natuurlijk ook maar een mens is, waar je normale gesprekken mee kunt voeren. Zeker leuk om mee te maken!
Gaaf! En wat was je grootste les?
Het aller belangrijkste wat ik heb geleerd is het belang van stakeholder-management en hoe belangrijk het is om iedereen goed mee te nemen in bepaalde processen. Uiteindelijk heb je het vertrouwen van de mensen nodig om het project uit te kunnen voeren.
 
Wat is de toegevoerde waarde van YC geweest tijdens deze opdracht?
Tijdens mijn opdracht bij Defensie heb ik heel veel gehad aan de gesprekken met mijn Talent Manager Matthijs en mijn teamgenoten. Ik maakte echt de meest gave en bizarre momenten mee. Zo leerde ik op een normale werkdag opeens hoe een ‘exercitie’ (het oefenen in het uitvoeren van bepaalde militaire bevelen) moest worden uitgevoerd en leerde ik alle commando’s die daar bij hoorden. Daar liepen wij over het terrein, stiekem giechelend, in onze gewone kleding te marcheren. Vaak was het heel fijn om daarna even met iemand te kunnen kletsen die ook buiten deze omgeving werkte en mijn ervaringen te kunnen delen. Ook als ik tegen bepaalde situaties aanliep, belde ik altijd even kort met Matthijs, toch fijn om eventjes rustig door de situatie heen te praten zodat ik weer vooruit kon. Het is ontzettend fijn om te ervaren dat er altijd een plek is waar je op terug kan vallen: Young Colfield.
Deel dit bericht

Comments are closed.