Young Colfield trainee – Klaas Oudman

0
Leestijd: 4 minuten

Oud Young Colfield trainee aan het woord: “Als echte koffie liefhebber liet ik het me geen tweemaal vragen om bij oud Young Colfield rainee Klaas Oudman op bezoek te gaan, die nu werkzaam is bij de fairchaincoffee start-up Moyee Coffee. Nadat ik me een weg heb gebaand door het labyrinth aan start-ups in B. Amsterdam, word ik warm onthaald en krijg ik, zoals ik al hoopte, direct een kopje koffie aangeboden. Onder het genot van een echte Moyee espresso, ja ja ik ging meteen voor de real deal, lopen Klaas en ik naar een gezellige hoek in de meet-up space. Hoewel we gelijk aan de praat raakten, brandden na de overheerlijke slokken mijn vragen los.”

Wat leuk om hier bij je langs te komen! Hoe ben je na Young Colfield bij Moyee Coffee terecht gekomen?

Na het Young Colfield trainee ben ik bij ABN Amro aan de slag gegaan. Ik stroomde uit na m’n laatste opdracht en heb daar nog voor een korte periode gewerkt als Management Consultant. Hier wilde ik echter niet voor langere tijd blijven. Ik merkte dat de wereld van adviezen en verandermanagement toch niet helemaal voor mij bestemd was. Voor ik bij Young Colfield werkte, handelde ik al in espresso machines. Daar heb ik deels mijn studietijd mee betaald. Die passie voor koffie is altijd een beetje gebleven. Zodoende kwam ik uit bij Moyee Coffee, dit is waar m’n passie ligt en het is een super mooi bedrijf.

Klinkt als een logische stap, wat is jouw rol bij Moyee Coffee?

Bij Moyee werk ik als Account Manager. Moyee is een scale-up die nog maar 4 jaar bestaat en omdat de koffie zo’n goed product is, keihard groeit. Heel veel bedrijven, waaronder hippe clubs zoals Ace & Tate, Bloomon en Concious cafe zijn al klant. Deze groei is geweldig, maar brengt ook uitdagingen voor ons bedrijf met zich mee. Met veel nieuwe interessante klanten was er echt een accountmanager nodig. Zodoende ben ik nu het gezicht van Moyee naar buiten toe en zorg ik voor de nodige klantliefde.

Is er iets uit het Young Colfield trainee dat je hier gebracht heeft?

Uit de verschillende opdrachten merkte ik dat ik na 2/3 maanden weer klaar was voor de volgende uitdaging. Aan de andere kant merkte ik dat werken op projectbasis niet ideaal was voor mij. Daarbij heb ik tijdens één van mijn opdrachten aan den lijven kunnen ondervinden wat een politieke omgeving precies betekent en hoe men voor zijn eigen belang kan gaan. Hieruit heb ik meegenomen dat ik me in dit soort omgevingen niet perse wil bevinden.

Kan je wat meer vertellen over de opdrachten die je hebt gedaan?

Mijn eerste opdracht was bij Landelijke Aanpak Adreskwaliteit,. Ik heb daar een andere trainee opgevolgd. Doel van het project was om de Basis Registratie Personen (BRP) te verbeteren, door data vanuit de BRP te vergelijken met data van anderen overheidsinstanties. Daarna ben ik aan de slag gegaan als Implementatiemanager bij de keten ‘Geld Over’ bij de Rabobank. Dit was een heel leuk project waarbij veel veranderingen vanuit de AFM moest worden doorvertaald naar de dagelijkse werkzaamheden van financieel adviseurs. Gedurende zes maanden ben ik hier heel hard mee bezig geweest en dit was super tof om op te zetten. Mijn laatste opdracht was bij Boskalis, voor de Alliantie Markermeerdijken. Dit was een dijkbouwproject waar marktpartijen intensiever gingen samenwerken met Rijkswaterstaat. Een interessante plek waar ik de kans heb gekregen een dijkenbouw project van binnenuit mee te maken. Hier heb ik kunnen leren wat het belang van verwachtingsmanagement en samenspraak daadwerkelijk is.

Wat interessant allemaal! Wat heb je nog meer geleerd tijdens deze opdrachten?

In mijn rol als omgevingsmanager heb ik geleerd dat luisteren en realistisch blijven de grootste impact maakt. Uit mijn tijd bij Young Colfield heb ik meegenomen dat ik met mijn vrolijke instelling vaak een goede start maak. Daarbij is het goed om je niet blind te staren op je opdracht, maar ook werk op te pakken dat niet direct wordt gevraagd. Zo kan je op andere plekken ook je frisse blik gebruiken. Daarnaast zorg je er hiermee soms voor dat je opdracht uitdagender blijft voor jezelf.

Hoe gebruik je dat nu in je huidige werk?

Soms vergeet je je eigen krachten op waarde te schatten. Doordat ik mijn werk nu beter heb gematched met mijn kwaliteiten, veel persoonlijk contact en werken met mijn passie – merk ik dat mijn huidige baan direct veel leuker is.

Hoe ervaar je het werken in een scale-up?

Doordat we met een klein team zijn kan een probleem niet doorgestuurd worden naar een andere afdeling. Wanneer je tegen een probleen aan loopt, is het dan vaak makkelijker om iets zelf te fixen. Daar probeer ik nu spelenderwijs een balans in te vinden. Daarnaast vind ik het heerlijk om mijn agenda zelf te bepalen en waardeer ik de flexibiliteit. Ook is de impact die je kan maken groot: op het moment dat ik een kilo koffie meer verkoop, levert dit direct resultaat op voor een boer in Ethiopië.

Dankjewel voor je openheid! Heb je als laatste nog een advies aan de frisse Young Colfielders?

Stap met een open blik je opdracht in en haal er uit wat erin zit! Staar je niet blind op je opdracht, maar probeer deze zo te vormen dat jij er het meest van leert. Wanneer je je opdracht op een positieve manier benadert, zal je positiviteit terugkrijgen.

Meer verhalen horen waar trainees van Young Colfield zijn beland? Lees hoe oud trainee Jules terecht is gekomen.

Deel dit bericht

Comments are closed.