De echte Cisco leren kennen

0
Leestijd: 4 minuten

Ik word vaak gevraagd hoe ik bij het grootste netwerkbedrijf kon werken zonder enige achtergrond in netwerken. Ik had eigenlijk nooit gedacht dat ik voor Cisco zou werken, omdat ik niet dacht dat zij zich specialiseerden in gebieden die mij interesseerden – met name programmeren, neurologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Nou, het bleek dat niet helemaal waar was …

Ik ben momenteel een trotse Cisco Systems Engineer die zich richt op onze beveiligingsportfolio, met een lichte voorkeur voor cloudbeveiliging. Ik programmeer bijna elke week, om voorbeelden te geven voor klanten of andere doeleinden, en ik ben ook actief betrokken bij enkele van de beveiligingsactiviteiten van DevNet, het ontwikkelaarsnetwerk van Cisco. Ik voel me constant gesterkt en opgewonden door onze wereldwijde gemeenschap.

Maar hoe ben ik hier gekomen? Het begon allemaal met een risico.

Tijdens mijn studies werd mij gevraagd om te solliciteren voor een rol als Associate Systems Engineer in het Cisco Traineeship. Ter voorbereiding op deze interviews heb ik mezelf gedwongen om een ​​spoedcursus Computernetwerken op YouTube te volgen, omdat ik hier geen achtergrond voor had.

Wat ik wel had was een Major in Neurosciences met een Minor in Computer Science. Ik ontving toen mijn master Informatiewetenschappen. Tijdens mijn masterproef heb ik een algoritme gemaakt dat automatisch teksten kan samenvatten, die bijna niets te maken hadden met computernetwerken. Mijn passie voor programmeren begon op zeer jonge leeftijd toen mijn grootvader (die onderzoeker was bij MIT Lincoln Laboratories) me NetLogo introduceerde (een grafisch, op programmeurs gebaseerd programmeerraamwerk). Mijn vader was ook programmeur, wat mijn interesse nog verder heeft aangewakkerd.

Tijdens mijn opleiding kwam ik van tijd tot tijd de woorden ‘Switch’ en ‘Router’ tegen, maar dit was geen onderdeel van een examen dat ik ooit eerder had gedaan. Mijn passie was het menselijk brein (het associëren van hersenprocessen met gedrag) en programmeren (data science en AI) – en ik dacht gewoon niet dat Cisco een bedrijf was dat dezelfde passies deelde.

Maar nog steeds. Ik dacht dat het een goed idee zou zijn om Cisco nader te leren kennen – dus heb ik geïnterviewd.

Het sollicitatieproces voor een stage bij Cisco was moeilijk, maar ik was aangenaam verrast toen de interviewers me vragen stelden over programmeren, AI en neurologie! Dit is waar mijn kijk op Cisco voor altijd veranderde, omdat mij werd verteld dat Cisco niet alleen een netwerkhardwarebedrijf is, maar dat het bedrijf ook sterk focust op Software, AI en Machine Learning!

De interviews gingen goed, en ik kon niet opgewondener zijn geweest om het Cisco Traineeship op kantoor in Amsterdam te accepteren toen het telefoontje eindelijk kwam. Tijdens mijn traineeship was ik in staat om mijn netwerkvaardigheden snel te vergroten door de CCNA- en CCNP-certificeringen, terwijl ik me nog steeds op andere onderwerpen zoals programmering concentreerde. Cisco moedigde me aan om mijn interesses na te streven en mijn carrière te ontwikkelen op een manier die me als werknemer enthousiast maakte.

Nu ik terugkijk, kan ik zeggen dat ik erg blij ben dat ik het risico en de sprong van vertrouwen heb genomen om lid te worden van een bedrijf waarvan ik aanvankelijk anders dacht. Het was intens en opwindend om deze interviews te doen, maar het voelt erg de moeite waard om te weten dat ik toen de juiste beslissing heb genomen en dat ik nu nog steeds in mijn carrière blijf excelleren.

Wat ik heb geleerd, is dat je je baan bij Cisco kunt vormen naar wat je maar wilt. Er zijn veel paden hier bij Cisco, en het bedrijf wil echt dat u uw sterke punten vindt en deze bezit.

In mijn contract staat bijvoorbeeld niet dat ik enige programmering met onze beveiligingsproducten moet uitvoeren. Het stelt ook niet vast dat ik voorbeeldcode aan klanten moet verstrekken. Ik krijg de flexibiliteit om dit te doen en vind het heel leuk om deze taken uit te voeren.

Ik denk dat die inspanning zeer uiteenlopende teams bij Cisco creëert, waar iedereen zijn eigen achtergrond kan gebruiken om naar een gemeenschappelijk doel toe te werken. Als ik naar mijn team kijk, kan ik dat zeker op een bepaalde dag in actie zien.

Door deze ervaring heb ik geleerd dat je altijd de mogelijkheden buiten je comfortzone moet verkennen. Door dit te doen, dwing je jezelf om iets nieuws te leren. Vier jaar geleden had ik nooit verwacht dat ik een systeemingenieur zou zijn die zich richt op cyberbeveiliging – maar hier ben ik, en het begon allemaal met een klein beetje risico en een kans om de echte Cisco te leren kennen.

Geïnteresseerd in beveiliging, cloud, samenwerking en software? Wij zijn ook! Meld je nu aan .

Deel dit bericht

Comments are closed.