Meelopen met Consultants bij Improven

0
Leestijd: 4 minuten

Begin mei vond de jaarlijkse Kick-off van het Young Improven Programma voor 2019 plaats. Met weer een nieuwe lichting slimme en gedreven consultants dineerden wij in de bestuurskamer van De Grote Industrieele Club op de Dam in Amsterdam. De afgelopen maanden stroomden zij bij Improven in, waardoor zij als consultant al hands-on projectervaring hebben opgedaan. Thomas Rep, Pien Uittenbogaard en Michiel Smit beschrijven een dag uit hun werkende leven.

Thomas Rep – Paints it Blue bij AkzoNobel

Begin januari ben ik gestart als Global Reporting Specialist bij AkzoNobel. Waar het takenpakket in eerste instantie bestond uit het afhandelen van vragen van stakeholders, werd ik tot mijn genoegen gelijk betrokken in de implementatie van twee nieuwe datasystemen: SuccesFactors en Crunchr. SAP SuccesFactors is een HRM-cloudoplossing waarmee werknemers zelf data opvragen via rapporten. Crunchr richt zich op data-interpretatie en is daarom ook meer een ‘managertool’. De voorbereiding was al in volle gang, dus het was stevig aanpoten om ‘up to speed’ te komen! Proactiviteit, hard werken en een goede portie Noord-Hollandse bluf hielpen mij enorm.

Ik kreeg voldoende hulp waardoor ik mij beide systemen in korte tijd eigen heb gemaakt en volwaardig kon bijdragen aan de implementatie van beide systemen. In maart was de ‘go-live’ van Succesfactors, een week later dan gepland door prioriteiten in Amerika. De taart kon uit de vriezer – het officiële moment werd alsnog gevierd.

Na de livegang veranderde mijn rol. Rekening houdend met de nieuwe GDPR-regulations was ik vraagbaak en verantwoordelijk voor de reporting output van Succesfactors. Mijn mailbox raakte vol met vragen uit Engeland, Amerika, China en Frankrijk. Zo hield ik mij bezig met stakeholdermanagement binnen en buiten de werkomgeving, voorbereiden en geven van trainingen en webinars, timemanagement, bijhouden van statistieken, bouwen/aanpassen van rapporten en toekennen van rechten (wie ziet welke informatie). Al met al voor mij een super uitdagend en leerzaam project. Eigenwijs als ik ben probeer ik alles eerst zelf op te lossen, maar bij breinbrekers kon ik altijd bij Guido Anninga en Masha Hennequin, mijn managers bij Improven, terecht.

Pien Uittenbogaard – De Goudgele Rakkers van Heineken

Sinds begin dit jaar werk ik als Young Improven Consultant bij Improven. Ik startte op een intern project om de Branding en Google campagnes te optimaliseren. Al snel viel ik met mijn neus in de boter…of in het bier eigenlijk. Want inmiddels ben ik als PMO-er aan de slag bij Heineken in de Supply Chain. Het project gaat op hoog tempo, heeft een hoge prestatiedruk en heeft tot doel de productie in brouwerijen verder te digitaliseren middels een app. Een internationaal programma met vele stakeholders en een uitdagende planning. Daarnaast organiseer ik de Webinar Week, een week vol calls, trainingen en presentaties in het licht van de digitalisering van de brouwerijen.

Hoe ziet mijn dag eruit? Ik begin de dag met een goede cappuccino van de koffiebar! Op de werkplek aangekomen check ik mijn mails op urgentie en start met de voorbereiding en organisatie van de dagelijks progress meeting. Hierbij bewaak ik de voortgang van implementatie van de huidige brouwerijen. Alle ontwikkelingen leg ik vast in het dashboard die ik, inclusief risico’s en beheersmaatregelen, met mijn projectmanager bespreek. Ik houd mij verder vooral bezig met het controleren, najagen en organiseren van meetings. Ik check regelmatig in bij de skype call voor de sprint review van ons developing team. Hierin wordt voortgang en resultaat van de sprints besproken. Dagelijks houd ik mij bezig met de planning van het project. Binnen 12 weken moet onze applicatie succesvol geïntegreerd worden in de brouwerij en hiervoor is het van belang dat de juiste mensen geïnformeerd worden en aan de slag gezet worden.

De uitdaging ligt in het rekening houden met de verschillen in culturen, tijden en ways of working van de brouwerijen. Het is van belang dat mensen engaged en dedicated zijn om tot een succesvol resultaat te komen. Het grootste gedeelte van de meetings worden online gehouden waardoor de kans op ruis groot is. Ik zorg ervoor dat zoveel mogelijk onduidelijkheden opgelost worden. Dit doe ik aan de hand van document kwaliteit, informatievoorzieningen en duidelijke communicatie.

Michiel Smit – Good chemistry with Nouryon

Michiel werkt sinds 2 maanden bij Nouryon, de afgesplitse chemicaliëntak van AkzoNobel. Het bedrijf staat sinds oktober 2018 op eigen benen en is druk bezig met het herinrichten van systemen, processen en de organisatie. In deze dynamische omgeving draaien dan ook complexe projecten met uitdagende planningen. Michiel werkt als projectmedewerker mee aan twee van dit soort projecten bij verschillende projectleiders.

Het eerste project is meer technisch van aard en draait om de ontwikkeling van middleware.
De manier van Agile werken komt hier heel sterk in terug en biedt een uitdagende en een leuke omgeving in een internationaal team. “We hebben we net een training Agile gehad, dat kon ik gelijk toepassen”, zegt Michiel lachend. “Overigens is de praktijk de beste leermeester en kijk ik na een aantal weken niet meer op van technische termen die voorbij vliegen tijdens de dagelijkse scrumsessie”.

Het tweede project draait om het lanceren van een nieuw inkoopsysteem wat live gaat in grofweg 15 landen over de hele wereld binnen een korte periode. Een “big bang rollout” noemen ze het ook wel. Binnen dit project zijn er praktische onbeperkte leermogelijkheden. “Er zijn zoveel facetten van het project waar je wat mee kan om jezelf te ontwikkelen. Ik sluit graag aan bij het Change Management omdat het de mogelijkheid biedt om alle onderdelen van het project te bestuderen en ik zo een goede kennisbasis kan creëren. Daarnaast help ik mijn projectleider met het analyseren en uittekenen van processen. Een leerzame ervaring waarbij je gaat zien hoe een organisatie verbonden kan zijn via verschillende afdelingen. Kortom, aan mogelijkheden geen gebrek!

Share.

Comments are closed.