Nog 5 beroepen die tot uitsterven gedoemd waren

0
Leestijd: 3 minuten

Vroeger had men het niet zo makkelijk. Ongezonde leefomstandigheden, armoede en verschillende ziektes leidden tot lagere levensverwachtingen. De vele en grote ontwikkelingen in de afgelopen jaren hebben ons leven echter stukken aangenamer gemaakt. Waar enkele honderden jaren geleden slechts een paar procent van de bevolking kon lezen, lees jij dit artikel nu op je telefoon, tablet of laptop.

Er zijn dan ook een heleboel beroepen die, door automatisering of andere ontwikkelingen, overbodig zijn geworden en zijn uitgestorven. Daarnaast waren er ook beroepen waarvan je simpelweg niet kan geloven dat ze ooit hebben bestaan. Sollicitatieblog licht opnieuw vijf van de meest bizarre uitgestorven beroepen uit.

Vliegtuigluisteraar

War. War never changes. En dat betekent dat in tijd van oorlog ook altijd getracht wordt de strategie van de tegenstander te bepalen. Tegenwoordig kan geen mens aan de aandacht van een hogere autoriteit ontsnappen, maar vroeger konden hele legers onopgemerkt oprukken.

Men probeerde dit natuurlijk wel te voorkomen. In de Middeleeuwen waren er al talloze netwerken van burchten en kastelen die elkaar waarschuwden door grote vuren te maken. In een wat meer recentelijk verleden werd gebruik gemaakt van menselijke radars. Militairen gebruikten akoestische spiegels om vliegtuigen te kunnen horen. Deze baan verdween heel snel toen de radar in gebruik werd genomen.

Lijkensteler

De volgende in het lijstje uitgestorven beroepen; de lijkensteler: Het lichaam doneren aan de wetenschap wordt steeds populairder. Wetenschappers worden ontzettend veel wijzer van het onderzoeken van overledenen. Dat wil echter niet zeggen dat van al deze lijken de precieze herkomst te achterhalen is.

Voordat lichamen officieel aan de wetenschap gedoneerd konden worden, wat in 1830 mogelijk werd, werden lichamen al wel gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden. Het was echter lastig om aan lijken te komen. De stijgende vraag leidde tot een illegale handel in lijken, die door groeperingen werden gestolen uit het mortuarium. Het gerucht gaat zelfs dat criminele organisaties hun eigen omgekomen leden regelmatig ontdeden van spieren en vet en vervolgens als geraamte aan middelbare scholen en universiteiten verkochten.

Pas nog kwam Body Worlds, bekend van de exposities met opgezette en ontlede menselijke lichamen, negatief in het nieuws omdat de lijken illegaal uit China weggepikt zouden zijn. Je zou aan de hand van deze informatie kunnen beargumenteren dat er nog steeds lijkenstelers, zij het op kleinere schaal, actief zijn..

Lantaarnaansteker

Bijna niemand vindt het fijn om in het pikkedonker rond te lopen. Straatlantaarns worden dan ook al eeuwen ingezet om de wegen wat veiliger te maken wanneer de zon ondergegaan is.

Voordat er op grote schaal gebruik werd gemaakt van elektriciteit, zagen de straatlantaarns er nét even wat anders uit dan tegenwoordig het geval is. Een kaars deed dienst als lichtbron, waar een glazen koepel ervoor moest zorgen dat de kaars niet uitging door de wind of de regen. Deze moesten elke avond handmatig worden aangestoken door de lantaarnaanstekers, die dit in de belangrijkste straten ’s nachts nog een keertje dunnetjes overdeden.

Houtdrijver

In de eeuwen voor men met grote vrachtwagens over de snelwegen scheurden, werden er natuurlijk ook al veel goederen vervoerd. Omdat grote spullen moeilijk met de paard en wagen gebracht konden worden, gingen deze per boot over de rivier of over zee.

Ook boomstammen werden per rivier vervoerd. Maar om hout over kleine afstanden te vervoeren was geen boot nodig, vond men vroeger. In de buurt van houtzagerijen werden de stammen het water ingerold, waarna ze door houtdrijvers de goede richting in werden geleid. Deze stonden aan de zijkanten van de rivier of op grote rotsen in het water en gebruikten een grote stok om de boomstammen te begeleiden.

Strontjesschepper

Het klinkt net zo vies als het is. Voordat men de blote billetjes liet rusten op een keramieken pot die netjes op de riolering was aangesloten, kakte men in emmers. Deze werden eens in de zoveel tijd opgehaald door de ‘strontjesschepper’, die ook wel de ‘poepmeneer’ of ‘stronttonnetjeschepper’ werd genoemd.

Deze mensen reden langs de huizen en leegden de emmers, die ongetwijfeld ontzettend stonken, in een grote wagen. De wagen reed door naar boerderijen, waar de uitwerpselen bovenop de meststapels terechtkwamen.

Er zijn nog veel meer beroepen die tegenwoordig niet meer worden beoefend. En dat is, wanneer je bovenstaande tekst gelezen hebt, misschien maar goed ook. Ben jij even blij dat je in deze tijd leeft! Ook vandaag de dag zijn er echter nog beroepen waarvan je flink zult opkijken. Denk aan luchtverkopers, vakantietesters en ballenwassers. Nieuwsgierig geworden? Neem hier een kijkje!

Deel dit bericht

Comments are closed.