#HackingatNedap

0
Leestijd: 4 minuten

0

Stefan Vermaas

Developer

Vierentwintig uur. Drie hack-missies. Zestig studenten en docenten. Dat wordt pizza bestellen en een nacht doorhalen! Fantastisch toch? Hacken is eigenlijk niets anders dan techniek gebruiken om een bestaand iets anders te laten werken. Je kunt hiermee dus ook iets goeds doen. Daarom bedachten wij cases die wel wat hacking konden gebruiken en maakten in één nacht een domme thermostaatknop slim, kraakten de code van mantelzorgers voor hun eigen bestwil en verdiepten de gesprekken tussen verzorgenden en cliënten. Onze hackathon leverde prototypes op die op deze vlakken iets kunnen betekenen.

 

1

Kraken en nachtbraken

De studenten en docenten van de minor The Next Web van de opleiding Communicatie en Multimedia Design van de NHL kwamen voor onze hackathon met hun laptops en slaapzakken naar Nedap, maar niemand wilde slapen. Iedereen wilde doorpakken! En de resultaten waren ernaar. Misschien dat we de ontwikkelde prototypes dan ook wel echt gaan gebruiken. Of misschien gaat een van de hackers dat zelf wel doen als hij of zij bij ons stage komt lopen. Zou zomaar kunnen. Onze hackathon was ook een kennismaking met Nedap voor studenten van de minor The Next Web. Zij gaan namelijk ook aan opdrachten voor ons werken. Het is leuk als ze ons dan al kennen. Al het kraken en nachtbraken is dus sowieso niet voor niks geweest.

‘Doorpakken en vooral niet slapen’

2

Hacken voor warmte, aandacht en zorg

Maar wat bedachten ze dan? Onze hackers werkten aan drie cases op het gebied van user experience, hardware en software. Dat leidde tot:

  • Een écht slimme thermostaat: hoe irritant is het als de zon op je slimme thermostaat schijnt waardoor de verwarming niet aanslaat? En jij in een koud huis zit. Wij hackten een stukje op de thermostaatknop zodat deze kon gaan communiceren met het web en de thermostaatknop dus vanaf een apparaat is te bedienen. Zo’n slimme thermostaatknop kan zelf beslissen of het warm genoeg is in de kamer en is daarvoor niet meer afhankelijk van de thermostaat die misschien net in de zon hangt.
  • Oog voor mantelzorgers: wie zorgt er eigenlijk voor de mantelzorger? Vaak hebben zij het zwaar met hun extra zorgtaken terwijl ze het vanuit hun verzorgende rol lastig vinden om zelf om hulp te vragen. Onze hackers vonden dat zij aandacht verdienden. Zij bedachten een manier om vast te stellen hoe een mantelzorger zich voelt op basis van de berichten die zij in de Carenzorgt portal naar elkaar sturen. Lukt het allemaal nog wel? Of kan iemand wel wat steun gebruiken?
  • Gespreksstarters voor verzorgenden: als verzorgende kom je bij veel mensen thuis. Je wilt graag persoonlijke aandacht geven, maar soms is dat door tijdgebrek of de hoge werkdruk moeilijk. Stel je voor dat je vlak voor je bij iemand naar binnen stapt via een app een tip krijgt als: ‘vorige week is de eerste kleindochter geboren’. Dan kun je met behulp van die tip je cliënt persoonlijk benaderen. Een gespreksstarter als: ‘Ik begreep dat u opa bent geworden, gefeliciteerd!’ zorgt meteen voor een persoonlijk en fijn begin van het contact. Onze hackers bedachten een manier om dit mogelijk te maken.

‘We hackten thermostaten, mantelzorgers en gesprekken’

 

3

Bedenken en doen

Voor onze hackathon hadden we vierentwintig uur, voor het organiseren ervan had ik vier weken. Of eigenlijk tweeënhalf omdat ik al een vakantie gepland had staan! Het idee voor de hackathon kwam van één van de docenten van de opleiding en natuurlijk was ik meteen enthousiast. Aan de slag ermee! Dat is typisch Nedaps: je bedenkt iets en vervolgens doe je het gewoon. Waarbij je de ruimte en vrijheid krijgt om dat op je eigen manier te doen. Gelukkig met hulp van mijn collega’s want stiekem kwam er veel bij het organiseren kijken. Zonder Marlou Stoeten had ik het niet gekund. En ook de hulp van Mark Oude Veldhuis en Luuk Oudshoorn was onmisbaar! Desondanks reed ik op de ochtend van de hackathon zelf nog rond om zitzakken en een popcornmachine op te halen: want een hackathon moet naast uitdagend ook relaxt en goed geregeld zijn. Het organiseren kostte veel energie, maar de energie die ik ervoor terug kreeg was vele malen groter. Op naar de volgende!

 

4

Nedapper Stefan Vermaas

‘Binnen Nedap Healthcare ben ik vooral bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten. Twee en half jaar geleden begon ik met Ons Groepszorg een groepsplanningsproduct voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Nu werk ik aan een nieuw product dat meer met het gedrag van mensen te maken heeft. Werken bij Nedap betekent voor mij dingen mogen doen die ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Dat is fijn voor mezelf en natuurlijk goed voor het bedrijf. Ik wil graag iets betekenen voor mensen, mensen helpen. Bij Healthcare vind ik hierin mijn draai: ik ben geen arts maar kan op mijn manier wel mijn steentje aan de gezondheidszorg bijdragen.’

Deel dit bericht

Comments are closed.