Mira’s eerste opdracht als Finext trainee

0
Leestijd: 3 minuten

Hoe gaaf is het eigenlijk als je als finext trainee meteen het vertrouwen krijgt om echt aan de slag te gaan? Mira Tans, net een half jaar consultant en trainee bij Finext, is enthousiast. We vragen Mira hoe ze haar eerste opdracht heeft beleefd.

Mega gaaf kan ik wel zeggen. Ik had net mijn contract bij Finext ondertekend of ik mocht al op gesprek voor een opdracht bij Nyenrode. Eerst een half jaar met iemand meelopen? Niet bij Finext, tijdens je eerste opdracht als trainee krijg je direct de kans om zelf een project op te pakken.

Meteen het diepe in

Mijn opdracht was vooraf heel helder, wel zo lekker bij je eerste opdracht. Ik mocht meteen het diepe in: de forecast voor het komende studiejaar opstellen. Bij forecasten draait het om het aanscherpen van de begroting. Aan het begin van een nieuwe periode weet je de actuele cijfers, en kun je nog specifieker afbakenen wat de verwachtingen voor de komende periode zullen zijn.

Concreet betekent dit dat ik de uitgaven en kosten voor de komende periode mocht opstellen, en dat voor 45 costcenters. Waar krijg je nou meteen zoveel vertrouwen? Gelukkig werd ik goed begeleid door een Finexter met veel ervaring, ik had tenslotte nog niet eerder een forecast gemaakt!

Leren van je eigen fouten

Voor zo’n forecast heb je natuurlijk de input van de afdelingen nodig. Ik mocht dan ook meteen met alle 45 budgethouders afspraken inplannen om zo per budgetlocatie een forecast op te stellen. En dan komt het, je gaat je eerste afspraak in. Je hebt je ingelezen over de desbetreffende budgetlocatie, hebt de forecast van het vorige jaar doorgepluisd en hebt iedere controller om je heen bestookt met vragen. En alles nog eens goed doorgesproken met je coach binnen Finext. Maar toch blijft het spannend. Stel je de juiste vragen aan de budgethouder, vraag je wel genoeg door en haal je de juiste informatie boven water?

“Het vertrouwen krijgen om grote stappen te zetten, betekent ook dat je soms fouten maakt.”

Of ik veel geleerd heb? Absoluut. Wat gaaf dat er na een aantal weken 45 forecasts liggen waar ik trots op mag zijn. Maar het eindproduct ligt er natuurlijk niet zonder slag of stoot. Het vertrouwen krijgen om grote stappen te zetten, betekent ook dat je soms fouten maakt. Binnen Finext is daar ruimte voor, want hoe kun je beter leren dan van je eigen fouten? En hoe fijn is het dat er dan een ervaren Finexter naast je staat om je dan ook meteen weer de goede richting op te helpen.

Check, check, dubbelcheck

Had ik mijzelf vooraf tips mogen geven met de kennis die ik nu heb opgedaan, dan is het vooral: ‘leg alles vast!’. Iedere vraag die jij wilt stellen aan de budgethouder, maar zeker ook de vragen die de budgethouder aan jou stelt.

En vergeet niet alles te controleren, ‘check, check, dubbelcheck’. Wie herkent het niet, je hebt in het ene gesprek iets wel gevraagd wat je in het volgende gesprek bent vergeten te vragen. Stom! Ook mij is het gebeurd dat ik er vervolgens voor de zekerheid nog even achter aan moest bellen. Want juist een goeie controller stelt scherpe vragen en neemt niet zomaar elke data voor waar aan.

“Dat is ook zo fijn aan het traineeship; je krijgt de kans om verschillende dingen echt zelf te doen, voordat je een keuze moet gaan maken.”

Focus op forecast?

Of ik me nu wil gaan specialiseren in forecasten? Eerlijk gezegd weet ik dat nog niet. Er zijn zoveel aspecten aan het vak van controller, dat ik eerst nog wat breder wil kijken. Misschien vind ik een ander onderdeel wel net zo interessant, of juist nog interessanter. Dat is ook zo fijn aan het traineeship; je krijgt de kans om verschillende dingen echt zelf te doen, voordat je een keuze moet gaan maken. Dus wie weet welke weg ik over een half jaar insla!

Meer weten over het traineeship bij Finext?

Lees verder over het traineeship van Yordi, of ontdek alle details over ons Talentenprogramma, het traineeship van Finext. In het blog van Manon lees je mee hoe zij haar eerste 6 maanden bij Finext heeft ervaren.

Werken bij Finext

 

 

Deel dit bericht

Comments are closed.