Personeel op fiets minder vaak ziek

0

Uit een onderzoek van TNO blijkt dat medewerkers die regelmatig de fiets pakken, minder vaak ziek zijn dan zij die met een ander vervoermiddel naar het werk gaan. Dit onderzoek werd afgelopen maandag gepresenteerd door staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie). De niet-fietsers verzuimen gemiddeld een dag meer per jaar dan de collega op de fiets.

Vrijwel één derde van de medewerkers fietst geregeld naar het werk. Volgens de berekeningen van TNO kunnen bedrijven 27 miljoen per jaar besparen, wanneer zij erin slagen om één procent meer medewerkers op de fiets naar het werk te laten gaan.

Hoe vaker de fiets wordt gebruikt en hoe groter de afstand naar het werk is, hoe lager het ziekteverzuim zal zijn. De beweegreden van de fietsers, om te fietsen naar het werk is voornamelijk de gezondheid. Collega’s die de fiets liever laten staan doen dit vanwege de grote afstand, het weer of omdat zij niet bezweet op het werk willen aankomen.

Volgens TNO zal de overheid meer stimulerende maatregelen moeten treffen, om er voor te zorgen dat bedrijven zich inspannen om het voor het personeel aantrekkelijker te maken de fiets te pakken.
Huizinga is het hiermee eens. Zij kondigde aan dat er vijftig miljoen euro wordt uitgetrokken voor het fietsproject. Zo start de staatssecretaris binnenkort een test met werkgevers om het fietsen financieel aantrekkelijker te maken voor de medewerkers.

Deel dit bericht