Salaris van vrouwen nog steeds minder dan die van mannen

0

Dit blijkt uit een recentelijk rapport van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) waarbij salarisverschillen in ziekenhuizen is vergeleken. De keuze voor ziekenhuizen is gevallen omdat in die branche de salarissen tussen mannen en vrouwen makkelijk te vergelijken zijn. Uit het rapport blijkt dat de emancipatie op de werkvloer nog steeds niet voltooid is. Vrouwen met hetzelfde werk als mannen verdienen altijd nog steeds minder.

Een verklaring die het CGB hiervoor geeft is de daadkracht bij salarisonderhandelingen van vrouwen. Vrouwen vinden het lastiger om het onderste uit de kan te halen bij salarisonderhandelingen en kunnen zo veel geld mislopen. Volgens Margot van der Starre, directeur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, vinden vrouwen een goede werksfeer en dito relatie met hun leidinggevende belangrijker dan het salaris.

Echter hoeft een hardere positie tijdens salarisonderhandelingen niet ten koste te gaan van een goede relatie met een leidinggevende. Yvette Berkel, medeschrijfster van het boek ‘Strategisch onderhandelen voor vrouwen’, vertelt dat het jammer is dat niet meer vrouwen voor zichzelf opkomen. ‘Er wordt vaak gedacht dat zo’n salarisachterstand door goede prestaties weer wordt rechtgezet. Maar tegen die tijd is de achterstand al niet meer in te halen’. Daarnaast zien veel werkgevers het juist als een sterk punt als vrouwen een assertieve houding aannemen, dit geeft namelijk ook aan dat je ook voor het bedrijf kunt opkomen.

Deel dit bericht