Universiteiten willen de studiebeurs gaan afschaffen. Ze vinden dat studenten hun studiegeld moeten lenen en daarnaast willen ze bijna de helft van de studenten meer collegegeld laten betalen. Dit blijkt uit de documenten van de Vereniging van Universiteiten VSNU die in het bezit zijn van Trouw. De universiteiten hebben twee weken geleden in Parijs gepraat over maatregelen die de bezuinigingen van het kabinet op het hoger onderwijs moeten opvangen.
Niet elke universiteit staat achter alle onderdelen van het plan, maar op hoofdlijnen is er volgens de krant steun voor de gekozen benadering. De VSNU wil dat alle studenten hun studiegeld gaan lenen. Echter wil het kabinet dit alleen voor studenten in de masterfase. In het leenstelsel zou volgens de universiteiten wel een beloning ingebouwd moeten worden voor studenten die hun studie wel snel afronden. Verder willen de universiteiten dat de studenten waarvoor ze geen overheidsgeld ontvangen meer collegegeld gaan betalen. Volgens de VSNU zal dit gelden voor 44 procent van de universitaire studenten. De universiteiten willen zelf bepalen hoe hoog het collegegeld voor deze groep wordt.
Daarnaast stelt de VSNU een algehele studentenstop voor, dit betekent dat vanaf volgend jaar het aantal universitaire studenten niet meer mag groeien. Als alle maatregelen worden doorgevoerd hoeven er volgens de vereniging geen gedwongen ontslagen te vallen.