Afstuderen

0

De laatste fase van elke opleiding bestaat uit afstuderen. Alhoewel dit proces bij elke opleiding net anders wordt vormgegeven, bestaat het afstuderen meestal uit het schrijven van een onderzoek.

Dit schrijven van een onderzoek wordt ook wel scriptie of thesis genoemd op WO-niveau. De bedoeling van een scriptie/afstudeeropdracht is dat een student laat zien dat hij alle kennis die hij heeft opgedaan tijdens zijn opleiding beheerst. Na het afronden van het onderzoek wordt het diploma behaald.
Voor studenten aan het HBO wordt dit onderzoek uitgevoerd in opdracht van een opdrachtgever (het stagebedrijf) en bij WO-studenten is dit een onderzoek ten behoeve van de wetenschap.
Alhoewel beide onderzoeken niet veel van elkaar verschillen worden ze toch apart toegelicht, om het zo duidelijker uit te leggen.

Afstuderen voor HBO
Afstuderen voor een HBO-student wordt altijd uitgevoerd in opdracht van een bedrijf. De student gaat bij dat bedrijf “stage lopen”. Door middel van het uitvoeren van een onderzoek moet de student het stagebedrijf advies geven op een probleem waarmee het bedrijf zit. Tijdens een meeting licht het bedrijf het huidige probleem toe. De student maakt daarna de onderzoekopzet door onderzoeksvragen te formuleren en de onderzoeksmethode te geven.

Een stage zoeken is het eerste onderdeel van dit proces en kost vaak veel tijd. Begin daarom ruim van te voren met het zoeken naar een geschikt stagebedrijf. Een overzicht van HBO afstudeerstages kun je vinden op AfstudeerStage.nl. Als je eenmaal een goed bedrijf hebt gevonden, ga je beginnen met het schrijven van een motivatiebrief met bijgevoegd curriculum vitae (cv).
De afstudeeropdracht wordt beoordeeld door de begeleidend docent en een tweede corrector. Afhankelijk van de opleiding moet het onderzoek verdedigd worden tegenover een commissie bestaande uit docenten.

Afstuderen voor WO
Afstuderen bij WO-studenten kan op twee verschillende niveaus. Aan het eind van de Bachelor en aan het eind van de Master. Dit afstuderen noemt men het schrijven van de scriptie. Een overzicht van WO afstudeerstages kun je vinden op AfstudeerStage.nl.
Deze scriptie wordt geschreven aan de hand van een literatuuronderzoek. gecombineerd met een statistisch onderzoek. Aan de hand van wetenschappelijke artikelen en onderzoeken wordt een hypothese en nulhypothese gecontroleerd en indien nodig verworpen.
Aan de hand van het onderzoek worden er voor de wetenschap vervolgvragen gesteld, zodat het onderwerp in de toekomst verder kan worden onderzocht.

Scriptieprijzen
Er zijn verschillende instellingen die scripties belonen met de titel beste scriptie van het jaar of een andere prijs. Deze beloning komt meestal met een geldprijs. Dit bedrag kan oplopen tot wel €10.000. Een overzicht van scriptieprijzen kun je hier vinden.

Deel dit bericht