Juridische vacatures

0

Juridisch adviseur
Een juridisch adviseur is iemand die een bedrijf adviseert op het gebied van rechten. Vaak in samenwerking met accountants en belastingadviseurs. Er zijn verschillende richtingen waarbinnen een juridisch adviseur kan werken. De grootste rechtsgebieden zijn o.a.: ondernemingsrecht, ruimtelijke ordening of het fiscale recht. Een juridisch adviseur krijgt steeds meer macht om te procederen namens hun cliënten. Advocaten worden hierdoor minder vaak gebruikt. Dit komt doordat juristen meer ervaring hebben binnen een bepaald vakgebied.

Ondernemingsrecht
Waar moet mee rekening worden gehouden bij het oprichten van verschillende organisatievormen? Moeten er contracten worden opgesteld? Wat voor overeenkomsten zijn er van toepassing? Dit zijn zaken die kritisch doorgenomen moeten worden. Alles dat geschreven staat in deze documenten, heeft een doorslaggevende factor. Mogen er geschillen ontstaan, heeft de inhoud van deze documenten een grote functie. Met dit soort vraagstukken houdt een jurist in de ondernemingsrecht zich bezig.

Ruimtelijke ordening
Nederland is een klein en dichtbevolkt land. Vanwege de schaarsheid zal de ruimte goed verdeeld moeten worden. De belangen van verschillende partijen met een ruimteclaim worden daarom afgewogen door het rijk, provincies of gemeenten. Daarnaast wordt er een bestemmingsplan opgesteld dat aangeeft waar gebouwd mag worden en wat voor regels eraan verbonden zijn. Naast een bestemmingsplan zit er aan ruimtelijke ordening verschillende wetten verbonden. Daarom wordt vaak de hulp van een juridisch adviseur ingeroepen. Een juridisch medewerker houdt zich ook bezig met ruimtelijke ordening en is in dienst bij o.a. de overheid, gemeenten maar ook bedrijven.

Fiscaal recht
Fiscaal recht oftewel belastingrecht houdt zich bezig met de verdeling van de belastingdruk over de burgers. Daarnaast richt het fiscaal recht zich op de belastingverplichtingen rondom werknemers en vooral werkgevers. Omdat er een grote hoeveelheid fiscale wetten is en deze soms onduidelijk beschreven zijn, wordt vaak een juridisch adviseur ingeschakeld. Een juridisch adviseur kan gespecialiseerd zijn op het gebied van belastingen. Dit is nodig, aangezien de wetten regelmatig veranderen.

De vraag naar juristen
De vraag naar juristen is sinds het eerste kwartaal van 2015 met 25% gestegen. Deze vraag komt uit bijna alle branches. Een grote stijging is vooral te zien in de sector bouw & vastgoed. Daarnaast blijft de vraag vanuit de overheid ook sterk toenemen. Dit komt door meer verantwoordelijkheden en toenemende overheidstaken. Gebieden waar de meeste vraag vandaan komt, zijn: Utrecht, Amsterdam en Den Haag.

Salaris
Het salaris verschilt natuurlijk per functie. Op juridisch gebied is het salaris hoger dan gemiddeld. Een bepalende factor voor het salaris, is het aantal jaren werkervaring. Uitgaande van opleidingshoogte zit het salaris van een juridisch medewerker tussen €2100,- en €2800,- euro. Voor een juridisch adviseur of jurist ligt dit iets hoger namelijk €2500,- tot €3800,- euro. Een juridische secretaris verdient tussen de €2000,- en €2900,- euro. Een hoogleraar tussen de €2900,- en €4100,-.

Juridische vacature vinden
Business Talent Network biedt verschillende overzichten aan met juridische vacatures bij topbedrijven, zie bijvoorbeeld de juridische traineeships,  juridische startersfuncties of een overzicht aan functies voor juridische professionals. Een goede voorbereiding voor een juridische functie is het doorlopen van een juridische stage tijdens je studie. 

Deel dit bericht