Het solliciteren via een werving- & selectiebureau kan je veel tijd besparen, doordat je meestal geen motivatiebrief hoeft te schrijven. Ook doet het bureau de zoektocht naar geschikte vacatures voor jou op basis van een gesprek die jij na je inschrijving op het bureau hebt gehad. In het gesprek geef je, je wensen en motivatie aan waarnaar het bureau voor je aan de slag gaat.
De recruiters van het bureau kijken niet alleen vanuit alles wat jij wilt, maar kunnen je ook advies geven over je CV en de functies en bedrijven die je ambieert. Maar hoe vind je een goed bureau en waar moet je op letten wanneer je, je inschrijft?
Er zit een groot kwaliteitsverschil tussen verschillende werving- & selectiebureaus. Er zijn veel verschillende bureaus en in feiten kan iedereen een werving- & selectiebureau beginnen. Schrijf je daarom niet zomaar in bij een bureau maar oriënteer je goed op alle verschillende bureaus voor dat je, je inschrijf. Een eerste selectie maak je door via google werving- & selectiebureaus te zoeken in jouw branche en/ of specialisatie. Je belt met het bureau en maakt een afspraak voor een oriënterend gesprek om een eerste indruk te krijgen en het bureau een aantal vragen te stellen.
Belangrijk is om te weten of het bureau persoonlijk contact hebben met de recruiters en/of andere medewerkers van de bedrijven. Vraag wat het percentage succesvolle plaatsingen is om een idee te krijgen of ze inderdaad goed zijn in wat ze doen. Het antwoord kan je niet controleren, maar je krijgt tijdens het gesprek wel een bepaald gevoel over het bureau. Het kiezen van een bureau komt niet alleen voort uit de vragen die jij aan hen stelt, let er op dat het bureau ook interesse in jou toont en vragen stelt omtrent je wensen en ervaringen.
Kijk bij grote én kleine werving- &selectiebureaus, maar baseer je keuze niet op de grootte. Een groot bureau hoeft niet beter te zijn dan een klein bedrijf. Zoek het bureau dat veel kennis heeft van jouw vakgebied en die jou een goed gevoel geeft.
Naast de voordelen van het solliciteren via een wervings- & selectiebureau kleven er ook een paar nadelen aan dit gaat vaak om de werkwijze van het bureau.
Sommige bureaus bieden jouw cv niet gericht aan bij bedrijven, maar sturen ze naar alles en iedereen. Hierdoor verlies je het overzicht en kan het voorkomen dat je een gesprek aangeboden krijgt bij een functie die je niet zoekt. Daarnaast wil je precies weten welke werkgever jouw cv bekeken heeft en voor welke vacature. Zeker wanneer je daarnaast zelf ook persoonlijk aan het solliciteren bent. Je kunt onduidelijkheid voorkomen door met het bureau af te spreken dat je altijd eerst toestemming wilt geven voordat het bureau jou bij een bedrijf introduceert.
Dubbel solliciteren komt niet onzorgvuldig over, toch kan je, je prima bij meerdere bureaus tegelijk inschrijven.