IT Stages

0

Een IT stage geeft jou als IT student de kans en mogelijkheid om de theorie die je op school hebt geleerd, in praktijk toe te passen. Hierbij doe je meteen belangrijke ervaring op in de IT branche. Vaak is een stage ook een verplicht onderdeel van je opleiding. Tijdens je IT stage zal je ook veel nieuwe kennis op doen, kennis die je niet vanuit de theorie kan leren.

Zoektocht
Het is belangrijk dat je op tijd begint met het zoeken naar je IT stage. Je wilt natuurlijk een goede IT stage, maar die zal niet vanzelf aan komen waaien. Het is belangrijk dat je actie onderneemt. Voordat je actie onderneemt kan het handig zijn om de volgende vragen voor jezelf beantwoordt te hebben:
1) Wat wil ik leren tijdens mijn IT stage?
2) Bij wat voor soort bedrijf wil ik gaan werken? Wat voor soort bedrijf vind ik interessant?
3) Aan welke eisen moet mijn IT stage voldoen vanuit school?

Als je deze vragen beantwoordt hebt, heb je al de belangrijkste punten voor jezelf duidelijk. Je bent nu goed voorbereid om aan je zoektocht te beginnen.

Lijstjes
Maak verschillende lijstjes met bedrijven waarin je geïnteresseerd bent, waar je interesses liggen op het gebied van IT en aan welke eisen je moet voldoen vanuit school.
Door deze lijstjes naast elkaar te leggen kan bedrijven wegstreken die niet voldoen aan de eisen vanuit school of jou interesses. Uiteindelijk komt hier een lijstje uit met potentiële stage bedrijven.

IT stage vacature vinden
Nadat je jouw potentiële bedrijven op een rijtje hebt gezet, is het belangrijk om te kijken wat voor IT stages ze aanbieden. Controleer en bestudeer alle IT stage vacatures aandachtig.

Solliciteren voor een IT stage
Het is van groot belang dat je een goede eerste indruk maakt met jou CV en motivatiebrief op jou gekozen bedrijf. Maak het zo origineel mogelijk, jij wilt die IT stage bemachtigen. Zet meteen je IT vaardigheden in, maak wat van je motivatiebrief, -poster of -film.
Heb je het CV en je motivatiebrief op de post gedaan, dan kan je een paar dagen later bellen naar het bedrijf om te vragen of ze het goed hebben ontvangen. Tevens kan je dan meteen vragen wanneer je een reactie kan verwachten.
Word je uitgenodigd voor een gesprek, zorg er dan voor dat je goed voorbereid op gesprek gaat. Op welke onderwerpen wil je zeker antwoord krijgen? Maar bereid je ook voor op de vragen die het bedrijf aan jou kan stellen.

Vragen
De volgende vragen worden veel gesteld tijdens een sollicitatiegesprek:
• Waarom wil je bij ons een IT stage lopen?
• Waarom moeten wij jou aannemen als IT stagiaire?
• Aan wat voor IT projecten he je gewerkt tijdens je studie?
• Wat zijn jou sterke en zwakke punten?
• Wat wil jij bereiken met deze IT stage?

Vragen die jij kunt stellen:
• Op wat voor manier word ik begeleid tijdens mijn IT (afstudeer)stage?
• Wat voor soort verantwoordelijkheden kan ik verwachten?
• Hoe wordt eigen initiatief beoordeeld?
• Hoe is het IT team samengesteld? Hoeveel collega’s werken er op de afdeling?

Overige tips
• Wees jezelf tijdens het gesprek, het gaat om jou als persoon
• Stel je gelijkwaardig op tijdens je IT stage
• Toon gedurende je IT stage initiatief. Bedrijven zullen dit zeer op prijs stelen

Is dan eindelijk je eerste stagedag aangebroken, maar ben je heel zenuwachtig? Onthoud dan dat dit nergens voor nodig is. Er zullen waarschijnlijk meerdere stagiaires zijn en je collega’s begrijpen dat het allemaal spannend is in je eerste week. Het komt allemaal goed!

Deel dit bericht