Open data

0

In Nederland is er veel open data beschikbaar via websites van uitgevende instanties, dit is nog niet bij iedereen bekend. Daardoor wordt er relatief weinig gebruik van gemaakt.
Velen vragen zich misschien af wat zij aan al die open data hebben en waarom het open gesteld wordt voor iedereen.
Als eerst moet je weten dat open data iets anders is dan informatie die online gedeeld wordt en je als persoon kan lezen. Open data kan verwerkt en verzameld worden door de computer.
Het is een grote trend van deze tijd; transparantie. Bijna iedere klant verwacht transparantie van een bedrijf voordat ze er mee in zee gaan. Wanneer niet bekend is hoe het bedrijf in elkaar steekt wordt de klant vaak niet overtuigd van wat het bedrijf te bieden heeft en wint het niet het vertrouwen.

Het is gezond voor democratie wanneer de burgers goed geïnformeerd zijn, want dit zijn de volksvertegenwoordigers die samen een invloed hebben op overheidsinstanties. De overheid en publieke instanties hebben dan ook een grote database met gegevens. Deze worden beheert en geanalyseerd. De maatschappij moet daar dan ook gebruik van kunnen maken. De overheid bepaald welke informatie er wel en niet beschikbaar worden gesteld.

Open data leid tot hogere efficiëntie en innovatie zowel binnen als buiten de overheid. De kwaliteit van gegevens wordt verhoogt door het delen van data hierdoor komt er meer feedback. Het is kostenbesparend, vinden van informatie gaat sneller en het is eenvoudiger. Hierdoor wordt de dienstverlening verbeterd. Het gebruik en hergebruiken van data doet leiden tot vernieuwende en nieuwe producten en diensten voor verschillende doeleinden. Hiermee kunnen ze innovatieve toepassingen ontwikkelen met het talent en ideeën die ieder mens heeft.

Open data wordt onder anderen gebruikt tijdens hackathons om het vraagstuk te verduidelijken en het sneller vinden van informatie die bruikbaar is voor de ontwikkeling van de oplossing. De open data leid tot nieuwe producten en diensten.

Deel dit bericht

Open Data

0

Open data is een term die wordt gebruikt om vrij beschikbare informatie aan te duiden. De voorwaarden waaronder deze informatie beschikbaar is wordt beschreven in licenties en gebruiksvoorwaarden. Bij open data wordt er wel naar gestreefd om de beperkingen in hergebruik tot een minimum te beperken.

In dit artikel worden open data specifiek in relatie tot de overheid beschreven. De overheid hanteert de volgende definitie voor open data:

  • Compleet: alle openbare data en informatie
  • Primair: brongegevens, niet geaggregeerd
  • Tijdig: zo snel als kan, om nu te behouden
  • Toegankelijk: voor iedereen, voor elk legaal gebruik, zonder (fin.) drempels
  • Machine leesbaar: voor automatische verwerking
  • Non-discriminatoir: zonder opgaaf v. reden, zonder registratie
  • Open standaarden: zodat het format geen drempel is
  • Open licentie: geen beperking o.b.v. auteurswet, databankenwet, of geheimhouding

Verschillende overheden hebben al een register opgestart met verwijzingen naar open data.

Door het combineren van opengestelde data en publiceren via bijvoorbeeld een mobiele of web toepassing, kan deze gebruikt worden door burgers. Op deze manier geeft open data waarde terug aan de samenleving. Er zijn vele voorbeelden van het hergebruik van Open Data, zoals bijvoorbeeld Buienradar die gebruikmaakt van data van het KNMI. Ook op het gebied van veiligheid is er data beschikbaar, denk hierbij aan P2000 meldingen en aantallen aangiften. Deze data kan worden gebruikt om inzicht te bieden in de veiligheid van een bepaald gebied.

 

Deel dit bericht