10 tips op een rijtje voor starters

0
Leestijd: 4 minuten

Door: Carlo Leopold

In 2017 begon ik als starter bij ABN AMRO. Ik ben altijd erg nieuwsgierig, vooral wanneer iets onbekend is. Ik probeer het onbekende te omarmen, maar tegelijkertijd wil ik wel weten waar ik aan begin. Speciaal voor jou heb ik op basis van mijn ervaringen 10 tips op een rijtje gezet voor jouw eerste tijd als starter!

1. Vermijd maandag, begin op woensdag

De meeste starters beginnen op maandag. Dat is toch best normaal? Maar je komt net uit je studie en een “echte” baan is wat anders dan wat je tot nu toe deed. Zoveel indrukken, procedures, mensen en (ongeschreven) regels. Dit kost bakken met energie terwijl je nu ook nog om 6 uur je bed uit moet. Woensdag heb ik ervaren als de perfecte instap-dag in de razende trein die voortdondert. Voor je het weet is het weekend en kan je alles rustig verwerken.

2. Bewaak je grenzen

Zorg dat je duidelijk bent over wat je aan kan en wat niet. Geef in het begin van het project al aan dat het je niet lukt, dan kunnen ze je nog helpen. Hoe beter je dit aangeeft, des te beter ze je kunnen helpen op punten die je nog moet ontwikkelen.

3. Blijf vragen stellen

Stop niet met vragen stellen na je eerste week! Jij bent nieuw en hebt een open blik. Jij ziet dingen die onlogisch lijken en die doorgewinterde collega’s misschien niet meer zien. Neem geen genoegen met het antwoord: ‘Zo doen we dat hier gewoon’. Het woord ‘gewoon’ in deze context geeft eigenlijk aan dat ze het niet weten.  Als je de ruimte voelt, kan je zelfs ideëen aandragen. Zo kan jij van je collega’s leren en zij van jou. Misschien help jij zo een proces, waar iedereen al tijden over klaagt, verbeteren!

4. Blijf bewegen

Bewegen is heel belangrijk! Zoals ze bij ABN ook zeggen “Zitten is het nieuwe roken”

5. Vandaag kies ik jou voor een kopje koffie

Dit is niet alleen heel gezellig maar is ook nog is heel goed om je collega’s beter te leren kennen. En zij jou ook natuurlijk. Wat kan jij voor hen betekenen, mochten ze iets nodig hebben. “Wat!?” hoor ik je nu denken, “Zij hebben mij nodig?” Jazeker, je bent niet voor niks aangenomen! Door de bakjes koffie krijg je snel een beeld van de afdeling en ook van de organisatie.

6. Opleveren doe je niet na uren maar pas na maanden

Iedereen levert van alles op, maar jij doet maar niks. Na 1,5 maand mag er toch wel iets gebeuren? Het is heel normaal dat je pas na 3 maanden iets oplevert wat echt waarde toevoegd. Je moet eerst leren hoe het bedrijf functioneert, wat jouw plek is binnen het grotere geheel en wat je überhaupt moet doen.

7. Als ik deze feedback eerder had gehad dan…

Feedback krijgen is niet slecht. Als iemand je feedback geeft kan je dat eigenlijk als een cadeautje zien. Iemand geeft jou moedwillig een tip of advies over hoe jij je kan verbeteren. En om continue te verbeteren is feedback continue nodig. Mochten er zaken rondom jou spelen weet je leidinggevende dit waarschijnlijk. Hij kan je tips en feedback geven om je uiteindelijk verder te helpen.

8. Borrelen hoort er gewoon bij

Op borrels leer je je collega’s op een hele andere manier kennen dan op het werk. Het zit tussen professioneel en hoe je met je vrienden omgaat in. Op die manier leren ze jou ook beter kennen: wie jij bent, waar jij energie van krijgt en hoe ze jou op een sociale manier kunnen benaderen.

“Zorgen dat je de balans weer terugvindt door een goede uitlaatklep, het bekende: ‘stoom afblazen’. ”

9. Vind jouw uitlaatklep

Werk kost heel veel energie en soms is de balans door negatieve gebeurtenissen weg. Dan moet je zorgen die je die balans weer terugvindt door een goede uitlaatklep, het bekende: ‘stoom afblazen’. Meestal ga ik even sporten om alles eruit te gooien. Fantastisch om die boksbal even te bewerken om de negatieve gedachtes eruit te gooien

10. Zorg dat je blijft lachen

Het belangrijkste is dat je aan het einde van de dag met een glimlach de deur uit gaat. De balans moet uiteindelijk positief uitslaan, anders ga je uiteindelijk onderuit.

Bron: https://formorrow .nl/
Deel dit bericht

Comments are closed.