Rollenspel tijdens een assessment

0
Leestijd: 2 minuten

Rollenspelen maken eigenlijk altijd wel onderdeel uit van het assessment center. In deze gesprekken word jij over het algemeen 1:1 gekoppeld aan een acteur die zijn werk heel realistisch kan doen. Over het algemeen krijg je een kwartiertje tijd om de case voor te bereiden en heb je daarna tien minuten tijd met de acteur om tot een oplossing te komen. Verschillende cases zijn mogelijk, maar de meest voor de hand liggende cases zijn:

  1. Functioneringsgesprek met een oudere werknemer die niet optimaal presteert
  2. Gesprek met een oudere werknemer waarmee je hem moet vertellen dat hij iets moet doen waar hij geen zin in heeft (bijvoorbeeld een presentatie geven op zijn vrije middag)

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat het rollenspel inhoudt. Als je aan een paar standaard “regels” houdt kom je er meestal wel goed doorheen. Allereerst moet je niet laten verleiden om te snel tot een conclusie te komen. De neiging is om onder tijdsdruk alles te snel er doorheen te hameren waardoor de ander helemaal niet aan het woord is gekomen en het idee heeft dat er totaal niet naar hem is geluisterd. Dan ga je sowieso niet succesvol zijn. De truc is luisteren en de ander laten praten. In het begin zal de acteur juist zwijgzaam zijn of een enorme berg irrelevante informatie over je uitgooien. Jij zal het gesprek in goede banen moeten leiden door open vragen te stellen en hem te laten praten. Op deze manier zul je er uiteindelijk achter komen wat hem dwars zit of waar de slechte prestatie door wordt veroorzaakt. De signalen die hij hier afgeeft (zal hij nooit in eerste instantie doen) en die relevant lijken te zijn moet jij dan op doorvragen. Als je het idee hebt dat je de juiste reden en motivatie hebt achterhaald, dan pas is het zaak om conclusies te gaan trekken en met oplossingen te komen. De meest voorkomende fout is dat de conclusies te snel worden getrokken en je voortborduurt op de verkeerde conclusies en het gesprek daardoor een totaal verkeerde wending krijgt.

Ook hier moet je weer rekening houden met de competenties en sfeer van het bedrijf. Als het bedrijf wat meer in de softe sector zit zal het niet op prijs worden gesteld als je er wat harder in gaat terwijl wat meer helderheid wel gewenst is als je bijvoorbeeld solliciteert bij een baggerbedrijf.

Deel dit bericht

Comments are closed.