Tijdens je sollicitatiegesprek of in vele andere situaties moet je een ander overtuigen van een bepaalde zaak. Status en uitstraling hebben veel invloed op de overtuigende kracht. Andere mensen zijn van nature heel overtuigend, en anderen juist weer niet. En voor die mensen die niet overtuigend zijn hebben wij vier artikelen om ook bij de overtuigende groep te horen! Zoek op ‘Hoe kom je overtuigend over?’ voor deze artikelen.
Net zoals je bij brieven hebt, heb je ook bij je verhaal een begin, middenstuk en eind. Een structuur maakt je verhaal makkelijker te volgen en overtuigender.
Het begin is van groot belang tot de overtuigende kracht en duidelijkheid van de rest van je verhaal. Hiermee introduceer je het onderwerp en trek je de aandacht van je publiek. Een anekdote, goede grap of een vraag zit altijd wel goed. Het moet natuurlijk wel gerelateerd zijn aan je onderwerp. Nadat je de aandacht hebt, hou je hem vast door kort uit te leggen wat je mening is en waar jullie het over gaan hebben.
De inleiding moet mooi overgaan in het middenstuk. Hier geef je voor en tegen argumenten van jouw mening en geef je voorbeelden. Let op dat je niet te veel verteld, je verhaal wordt onduidelijk en moeilijker te verdedigen. Vertel alleen wat essentieel is en durf stellig te zijn!
In het laatste deel van je verhaal vat je alles kort en duidelijk samen met je stelling en belangrijkste argumenten.